CATALONIË

Evenementen

AGENDA

t/m 15 juli
Catalaanse maand in Brussel (zie artikel hieronder)

11 juli
Don Quixot van Adrian Schvarzstein (muziek): Festival van Wiltz. Luxemburg

12 juli
Tour 2018 van  La Pegatina (muziek): Zwarte Cross, Lievelde

12-13 juli
Anatomia Publica van Tomeo Vergés en Man Drake (dans): Julidans Festival, Amsterdam

13-15 juli
La Rancontre van Cia Jordi L. Vidal (theater en circus): Festival Bitume. Hotton, België

14 juli
Marinah (Ojos de brujo) van Marina Abad (muziek): Afro Latino Festival, Bree, België.

20-22 juli
Espera van het Circusgezelschap”eia” (theater en circus): Circus Plus, Brugge, België

21 juli
Se formó Tour van La Sra. Tomasa (muziek): Festival Mundial. Tilburg

22 juli
Se formó Tour van La Sra. Tomasa (muziek): Welcome to the Village. Leeuwarden

27 juli
Doctor Prats (muziek): Festival Sfinks, Boechout, België

27-28 juli
El Laberint  van Itinerània (theater en circus): Kanner in the City, Luxemburg, Luxemburg

L’Animalada van Katakrak (theater en circus): Kanner in the City, Luxemburg, Luxemburg

tot 28 oktober
expositie ‘T van Tàpies’ in de Fundació Antoni Tàpies, Barcelona (zie artikel hieronder)

CATALAANSE MAAND
Van 15 juni tot 15 juli vindt in Brussel een Catalaanse maand plaats met activiteiten rondom het thema de vrijheid van meningsuiting en fundamentele rechten van de mens uitgebeeld via de kunst. Het is een initiatief van de Raad van de Catalaanse Republiek onder leiding van Carles Puigdemont en andere regeringsleden in ballingschap.

Een belangrijk onderdeel van de culturele evenementen is een permanente expositie getiteld Urnes (Stembussen) naar aanleiding van het gedenkwaardige referendum van 1 oktober 2017. Voor deze tentoonstelling kregen 55 kunstenaars, ook uit het Franse Catalunya del Nord, elk de beschikking over een stembus waarmee ze uiting konden geven aan hun gedachten en gevoelens met betrekking tot deze dag die zoveel positieve en negatieve emoties heeft opgeroepen.

cec9c8_52d1d312da6541bdaf0aaabf16302d88~mv2

Bovendien is er een muziekfestival afgewisseld met debatavonden. Medewerking wordt verleend door onder andere zangeres en pianiste Gemma Humet, het koor Coral Canigó, performer Josep Maria Balanyà en de Spaans-Belgische band ArteLate. Op een van de debatavonden (19 juni) ligt het ANC de huidige situatie in Catalonië toe en een week later is er een ronde-tafelgesprek met de Catalaanse regeringsleden in ballingschap.

Voor een overzicht van alle activiteiten klik hier. De evenementen vinden plaats in de Begijnhofkerk (Saint Jean Baptiste au Béguinage), Place du Béguinage 2062 (ongeveer 20 minuten lopen van station Brussel-Noord). De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

EXPOSITIE ‘T VAN TÀPIES’ IN ZIJN MUSEUM IN BARCELONA

banner_AT_home1-3In het museum Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) is nu de tentoonstelling ‘T van Tàpies’ te zien. Hierin wordt de relatie van schilder en beeldhouwer Antoni Tàpies en zijn vrouw Teresa nader bekeken. De expositie bevat tekeningen uit de ‘Serie Teresa’ (1966), lithografieën en collages ‘Cartes per a la Teresa’.

Alle werken tonen een scala aan intiem idioom, waaruit de hechte relatie tussen beide personen naar voren komt. Deze ‘privétaal’ is eigenlijk alleen toegankelijk voor de twee die er gebruik van maakten en wordt ook niet ‘vertaald’ voor het publiek. Daarmee krijgen de geëxposeerde werken een bijzondere dynamiek, want de affectieve relatie wordt gevisualiseerd met kleine gebaren die niet kunnen worden ontcijferd, aldus de curator.

Antoni Tàpies (1923-2012) leerde Teresa Barba (1934) kennen tegen het eind van de jaren veertig, zij was dus toen nog vrij jong. Door het overlijden van  haar moeder droeg zij de zorg voor haar vader en vijf broers en zussen, wat haar vroeg volwassen maakte en een levenswijsheid gaf die bijzonder was voor haar leeftijd. Tijdens het verblijf van Tàpies in Parijs begin jaren vijftig onderhielden de twee een intensieve correspondentie; na zijn terugkeer volgde het huwelijk.

In de serie collages ‘Cartes per a la Teresa’ speelt Tàpies met de twee betekenissen van carta in het Catalaans. Aan de ene kant verwijst hij naar de uitwisseling van deze liefdesbrieven tussen hem en Teresa, aan de andere kant geeft hij het werk een meer esoterische lading vanwege het verband met het spel kaarten, geschikt voor spelletjes en goocheltrucs.

De tentoonstelling is tot 28 oktober te zien in het museum aan de Carrer Aragó 255, Barcelona.

BewarenBewaren

Advertenties

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Vies Verdes in Els Ports

Het dorpje Torà

Sant Jaumet de Torà, restaurant/hostal

Traditioneel recept van Sant Jaumet

 

%d bloggers liken dit: