CATALONIË

Pinós: het geografische middelpunt van Catalonië

Breedtegraad: 1.837555 N lengtegraad: 1.537764 E, dit zijn de coördinaten van de berg Pinós op de grens van de streken Solsonès, Segarra en Anoia, precies in het midden van Catalonië. Met z’n 930 m is dit het hoogste punt van de Vall del Llobregós, vooral in het latere voorjaar een lieflijke en kleurrijke vallei door de gele graanvelden met veel rode papavers.

Windroos
Op het echte middelpunt met een geweldig uitzicht staat een kleine toren met daarop een windroos die in steen is uitgehouwen. Hierop staan de gebergtes vermeld die vanaf deze plek zijn te zien, zoals Montserrat en Montseny aan de ene kant en aan de andere kant de Collsacabra en de Pyreneeën. 

Beneden ligt een afwisselend landschap van pijnbomen en eiken die zich wonderwel hebben hersteld na de grote bosbranden van 1998. Daartussen vind je akkers, weiden, eigenaardige rotsformaties en watervallen met hier en daar een dorpje.   

Kerk
Behalve de windroos is ook het heiligdom Santa Maria de Pinós te bezoeken. Hier bevond zich eerst een kapel die in 1312 door de Orde van de Tempeliers is gebouwd en al snel overging in handen van de Johannieterorde. Later, in 1505, is begonnen met de constructie van een nieuwe kerk. 

SANTUARI_DE_PINÓS

Volgens de overlevering is de aanleiding hiervoor een verschijning van de Maagd Maria aan een boer die langs deze plek kwam en daar halt hield om te bidden. Zij vroeg hem naar de pest die toen al langere tijd in de hele regio veel dodelijke slachtoffers maakte. Maria constateerde dat de aanbidding van de Maagd te wensen overliet en droeg de boer op een kerk te laten bouwen om God en zijn moeder te loven. Toen de kerkelijke rechtbank de verschijning had erkend, werd daadwerkelijk tot de oprichting besloten. Veel onderdelen van het huidige gebedshuis zijn laat-Gotisch, zoals de ingang, en dus van een latere datum, met een deels barok interieur.  

Restaurant
Niet lang na de bouw van de nieuwe kerk werd dit gebouw een bedevaartsbestemming, waardoor behoefte ontstond aan een overnachtingsmogelijkheid. Dit werd het Hostal de Pinós, nu het oudste restaurant van Catalonië aangezien het sinds 1524 onafgebroken in bedrijf is geweest. Let bij de ingang even op de kleine nis met een beeldje van de Onze Lieve Vrouwe van Pinós en de verschillende inscripties die door de eeuwen heen aan haar zijn gewijd.

pase6

De eetzaal met zijn indrukwekkende vergezicht is sober ingericht. Hier is een dagmenu te bestellen met eenvoudige, maar goed klaargemaakte Catalaanse gerechten die grotendeels op houtvuur zijn bereid. Als je in de keuken even om de hoek kijkt, kun je zien dat een van de koks het brood of vlees aan een grote vork gespiest boven het vuur houdt. Behalve een enkele gemotoriseerde toerist, komen hier vooral boeren, wegwerkers, arbeiders, fietsers en vaste klanten die een eigen tafeltje hebben.

Een rijk versierd stenen kruis op het pleintje voor de kerk en het hostal geeft het kruispunt van de verschillende wegen aan. Het is een rijk versierd geheel, waarop onder andere acht personages zijn te zien die waarschijnlijk naar de bedevaart verwijzen. 

Route
De Pinós is te bereiken vanuit het dorp Torà, waar je de LV-3005 neemt. Na 2 km volgt de afslag naar Ardèvol dat een kort bezoek waard is. Daar staat namelijk een toren die een overblijfsel is van een kasteel uit de 10e eeuw. Oorspronkelijk ging het om een dubbele toren: een vierkante omringd door een ronde. In de jaren 30 is de laatste helaas ingestort.

Na Ardèvol kom je al snel bij de Pinós. Na het bezoek kun je de weg vervolgen terug het dal in, waarbij je door allerlei gehuchten komt. Een daarvan is La Molsosa met twee romaanse kerken. De oude Santa Maria de La Molsosa uit de 12e eeuw ligt enkele kilometers boven het dorp. Omdat deze kerk lastig te bereiken was (de weg is inmiddels geasfalteerd), is rond 1925 in het dorp zelf een nieuwe, neoromaanse kerk gebouwd.

Al met al is het een fraaie autorit met het geografische middelpunt van Catalonië als interessante curiositeit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10/07/2018 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: