CATALONIË

Leer op z’n mooist in het Museu de l’Art de la Pell

leerMet zo’n duizend fraai bewerkte leren voorwerpen is het leermuseum ‘Museu de l’Art de la Pell’ in Vic (Osona) niet alleen uniek te noemen in Catalonië, maar in heel Spanje. Hutkoffers, stoelen, zadels, etui’s, maskers, figuren van een schimmenspel en de eerste exemplaren van Europese wandbekleding op groot formaat zijn maar enkele van de objecten die te bewonderen zijn in de zalen op de drie verdiepingen.

Collectie
Het gaat om de collectie van leerlooier Andreu Colomer i Munmany (1913-2008), werkzaam in het eeuwenoude familiebedrijf van bonthandelaren dat altijd internationaal actief is geweest. Tijdens zijn zakenreizen heeft hij gedurende meer dan vijftig jaar bewerkte leren voorwerpen uit de hele wereld en uit verschillende tijdperken verzameld. Deze verzameling vormt de ruggengraat van het museum.

De permanente tentoonstelling is een rondreis door de geschiedenis van de weelderige decoratieve Europese kunst van leerbewerking met uitstapjes naar andere culturen, zoals de Chinese en Afrikaanse. De stukken die een opmerkelijk hoog artistiek niveau hebben, werden bewerkt met verschillende technieken.

Voorwerpen 
Zo zijn er altaardoeken en kamerschermen te bekijken die zijn voorzien van een reliëfversiering (guadamassil); dit is schapenleer dat met goud of een combinatie van kleuren is verfraaid. De foto hierboven toont een fragment van een gerestaureerd Nederlands stuk guadamassil uit de 17e eeuw. Een andere techniek is het ‘corduaan’, een bewerking van geitenleer van hoge kwaliteit die stamt uit de 14e-16e eeuw, waarbij veelkleurige afbeeldingen op het leer werden afgedrukt.

Vooral kleine kistjes werden op deze manier bekleed (zie het voorbeeld hieronder). Niet alleen de versieringen van deze voorwerpen zijn de moeite waard, maar ook de verrassende aard ervan, zoals 17e-eeuwse bokshandschoenen uit Peru, een draagstoel uit Italië en een Vlaams kamerscherm.  

Tijdelijke exposities
De tijdelijke exposities bieden een wisselend perspectief op de collectie. Een thema kan dan zijn de sociale geschiedenis van de leersector in Vic of het wel en wee van een voorwerp dat de eigen restauratieafdeling in ere heeft hersteld.

Slechtzienden
Voor slechtzienden is de ‘Mirada tàctil’ (‘Tastbare blik’) opgezet, een route waarbij je het leer ook kunt voelen, zodat je ervaart dat het hard, maar buigzaam en licht materiaal is. Op die manier maak je ook met de diverse bewerkingstechnieken kennis.

Uitgelicht
Het is verbazingwekkend hoe mooi leer kan zijn en dat maakt dit museum maar al te graag duidelijk. Bijvoorbeeld door middel van een 14e-eeuwse koffer type hutkoffer afkomstig uit Barcelona.

MAP-228b-251x251.jpg

Het kistje bestaat uit dikke, onregelmatige planken populierenhout die door spijkers bij elkaar worden gehouden. Het is bekleed met perkament dat is geverfd met menie, waardoor het een oranjeachtige tint krijgt. Zo werd het leer beschermd tegen insecten en barre weersomstandigheden.

Het smeedijzeren beslag, versierd met klavermotieven, versterkt het geheel, terwijl de handgrepen het vervoer tijdens de reis vergemakkelijkten. De versieringen op de zijkanten hebben echter niets met transport te maken, maar geven scènes uit het dagelijks leven weer.

De uitgebreide documentatie die over dit soort kistjes bestaat, en Middeleeuwse afbeeldingen rechtvaardigen de conclusie dat het om een koffer van Catalaanse makelij uit de 14e eeuw gaat. De gebruikte afmetingen, vooral die 55,5 cm) zijn ook karakteristiek voor een maatvoering die indertijd in Barcelona werd gehanteerd.

2 reacties op “Leer op z’n mooist in het Museu de l’Art de la Pell

  1. Emke Jutte
    24/03/2014

    Hee wat leuk! En voor ons in de buurt. Ik ga er eens kijken!

  2. margademmers
    24/03/2014

    Wij vonden het een verrassend museum. Een goede reden om weer eens naar Vic te gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 05/07/2018 door in Museum en getagd als , , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: