CATALONIË

Nieuwe aanwinst voor Sagrada Família

E7D6D1DF-4908-4DA3-BE10-BADC787E7C76

Sinds kort is de Sagrada Família weer een stukje completer. In maart is namelijk de nieuwe beeldengroep ‘Het Lege Graf’ toegevoegd aan de façade van de Passie. De maker is beeldhouwer en architect Francesc Fajula die een groot deel van het kunstwerk heeft gemaakt in zijn eigen atelier in Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).

De groep stelt het moment voor waarop de drie Maria’s het graf van Jezus bezoeken en een engel hen vertelt dat dit leeg is, omdat hij is opgestaan. In verband met de afstand heeft Fajula veel extra werk gemaakt van de contouren en het reliëf van de figuren. Om zelfs op die hoogte goed uit te komen zijn de afmetingen ook fors: de vier stenen sculpturen zijn 3 m hoog, terwijl de arm van de engel 1,6 m lang is. In totaal weegt de groep meer dan 12 ton.

250px-Sagrada5

Rozet van Joan Vila-Grau

Ideeën achter het werk
Het feit dat het beeldhouwwerk wordt geplaatst vóór de grote elliptische rozet van glas-in-lood van Joan Vila-Grau die de opstanding verbeeldt, heeft Fajula beïnvloed bij zijn creatie. Hij is geboeid door de contrasten van de scène. Aan de ene kant draait alles om afwezigheid, maar wel tegen de achtergrond van het grote raam met de opstanding. Een deel van zijn voorstelling blijft daarom leeg, zodat schoonheid van het rozet ongehinderd kan schitteren.

Ook vindt hij een contrast in licht en donker: de grot is donker element, verbonden met de dood, terwijl het licht en het leven wordt verbeeld door de engel en de rozet. Om het idee van deze tegenstelling te vergroten heeft hij ook twee verschillende steensoorten gebruikt. De vrouwen zijn gehouwen van steen uit Floresta (Lleida), de engel en doodskleed hebben de lichtere tinten van travertijn.

De bezoeker zal wel over het trottoir heen en weer moeten lopen om het geheel goed te zien, omdat de groep gedeeltelijk verborgen zal zijn achter een van de sierlijsten van een van de zuilen.

Proces
Fajula heeft in 2014 zijn eerste maquette op kleine schaal gemaakt van klei en plasticine. In totaal maakte hij er negen op meerdere schalen, waarin hij steeds veranderingen aanbracht. Bij het realiseren van het uiteindelijke kunstwerk heeft hij dankbaar gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. Het laatste model op schaal 1:3 (zie foto) is in 3D gescand en daarna op werkelijk grootte uitgehouwen door robots, zodat de beeldhouwer zich kon concentreren op texturen en details.

Baldaquino_SF

Presbyterium met Christus van Francesc Fajula

‘Het Lege Graf’ is de vierde opdracht die Fajula voor de Sagrada Família heeft gemaakt. Een eerder werk is bijvoorbeeld de terracotta Christus aan het kruis, te vinden op het hoofdaltaar in het presbiterium (2010). Hij vindt het heel inspirerend om deel uit te maken van een groep kunstenaars die het ‘geniale idee’ van Gaudi mag verwezenlijken.

De Sagrada Família zal naar verwachting in 2026 compleet zijn. Als je niet tot dan wilt wachten, kun je een 3D-animatie bekijken waarin de kerk wordt afgebouwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26/06/2018 door in Nieuws en getagd als , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: