CATALONIË

Espadrilles

espardenya-de-tres-vetes.jpgOorspronkelijk is de espadrille een schoen met een platte zool van gevlochten espartogras (vandaar de naam), jute of henneptouw; daarop vastgenaaid zit het open of gesloten teen- en hakgedeelte van katoen of linnen met een aantal linten die kruiselings om het been worden geknoopt. Samen met de faixa (gordelband) en de barretina (barret) maakt de espardenya deel uit van de traditionele Catalaanse kleding.

De eerste vermelding van de espardenya in een Catalaans document dateert uit 1322. Van oudsher was het schoeisel van de plattelandsbevolking, vooral in niet al te vochtige streken, en de lagere stedelijke klasse.

Fabricage
De fabricage vond eerst plaats in familiebedrijven in regio’s waar ook hennep werd verbouwd en al sinds de Middeleeuwen sochoenmakersgilden actief waren. In de Garrotxa bestonden belangrijke centra, zoals Olot en Tortellà, en aan beide zijden van de Pyreneeën. Na de Industriële Revolutie werd de vervaardiging van espadrilles gemechaniseerd. Hoe het productieproces van de espadrilles tegenwoordig verloopt, kun je hier zien. Daarbij valt op dat nu ook rubber voor de zolen wordt gebruikt, om de schoenen stevigheid en daarmee een langere levensduur te geven. De meeste jute komt vandaag de dag uit India en Bangladesh, terwijl eveneens andere materialen hun intrede hebben gedaan: hout, raffia, leer, suède en synthetische stoffen, enz.

Yves Saint Laurentimg03_TimeLine
Ook het ontwerp van de espadrille is met zijn tijd meegegaan. Dat is grotendeels te danken aan de samenwerking tussen ontwerper Yves Saint Laurent en de firma Castañer, een bedrijf dat in 1927 werd opgericht. In de jaren zestig introduceerden ze een nieuwe generatie gekleurde stoffen om het eenvoudige model iets modieuzer te maken. Dit idee had succes, zeker toen Yves Saint Laurent op een beurs in Parijs contact zocht met Castañer, omdat hij al maandenlang op zoek was naar een fabricant die voor hem espadrilles met een sleehak kon maken.

De Catalaanse fabrikant liet zich graag uitdagen, het begin van een nieuwe trend. Later werkte het bedrijf samen met andere beroemde modehuizen als Hermès, Louis Vuitton en Christian Louboutin. Heel wat iconen van de 20e eeuw zijn daarna met hun espadrilles gesignaleerd, bijvoorbeeld Salvador Dalí, Jackie Kennedy en Grace Kelly.

 

Zo werden de schoenen een succes als zomers modeartikel en kun je ze kopen in alle kleuren van de regenboog en met allerlei soorten hakken. Bij warm weer zijn ze heerlijk luchtig en bovendien geven ze draagcomfort vanwege de bewegingsruimte van de voet. Een duidelijke nadeel is dat ze niet zo praktisch zijn op regenachtige dagen.

Soorten
Er bestaan ontelbare soorten waarbij de variatie zit in het uiterlijk van de stoffen bovenzijde en het aantal (drie, vijf of zeven) linten en hun plaats en kleur. Bij voorbeeld de witte espardenya empordanesa waarvan de stof de gehele voet bedekt. Deze wordt tijdens volksfeesten veel gedragen bij stokdansen (zie foto) en sardana’s. De espardenya de Valls telt zeven linten die over de gehele voet zijn gevlochten.Processó_de_Sant_Bartomeu_-_35_Ball_de_Bastons_d'Igualada.JPG

Galatenue
Deze variant behoort tot het 19e-eeuwse galatenue van de Mossos d’Esquadra, dat de autonome politie van Catalonië nog steeds draagt bij officiële gelegenheden. Op het eerste gezicht een vreemde combinatie van hoge hoed en sierlijk uniform met platte espardenyes. Hoewel er geen bewijs voor is gevonden, gaat men er vanuit dat de twee stijlen symbool staan voor de verschillende lagen van de bevolking die de politie dient.Catalan-Police-Holidays-uniform-2.jpg

De espardenyes de Valls van de Mossos worden vervaardigd door Manual Alpargatera, die de bekendste winkel op dit gebied bestiert (Carrer d’Avinyó, 7 in Barcelona). Volgens eigen zeggen is het bedrijf al sinds 1940 bezig met de fabricage van stijlvolle espardenyes. Onder hun clientèle bevinden zich beroemdheden als Penélope Cruz, Tyra Banks, Jack Nicholson, Michael Douglas en zelfs Paus Johannes Paulus II. In de winkel zijn naast de klassieke modellen ook fantasievolle ontwerpen te vinden.

Verzorging
Van deze winkel komen de volgende tips voor een goede verzorging van de espadrilles. Gebruik ze zoveel mogelijk op droge grond, omdat het plantaardige materiaal van de zool anders vochtig wordt en door het lichaamsgewicht kan vervormen. Als dit toch gebeuren, is het devies ze meteen met water en zeep te wassen.

Was je met de hand, spoel de schoenen dan goed uit en hang ze gelijk te drogen om te voorkomen dat het materiaal vergaat. Bij een machinewas stel je een kort programma in en gebruik je koud water. Wanneer de canvas eerder droogt dan de zool, kunnen de witte of crèmekleurige espadrilles een gelige kleur krijgen. Breng er als ze droog zijn een beetje bleekmiddel aangelengd met water op aan om de lichte kleur te herstellen.

slide51.jpg

[Een geactualiseerde versie van dit artikel staat op het vernieuwde Cataloniëblog.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: