CATALONIË

17 uitkijkpunten in de Berguedà

De regio Berguedà is een gebied met imponerende gebergtes en diepe dalen waarin zich de meeste dorpen bevinden. Het Consorci de Turisme de l’Alt Berguedà heeft een netwerk van zeventien uitkijkpunten aangelegd waar je de vele gezichten van het gebied kunt bewonderen.

la-figuerassa-2-redim-enc-w400-h400Op elk punt staat een metalen kunstwerkje met het silhouet van een man en een kind. Ze stellen een vader en zoon voor: aan de hand van verhalen en legendes geeft Marc informatie aan volwassenen en Joanet aan kinderen.

Hieronder passeren enkele van deze plekken de revue, aangevuld met de overige uitzichten.

Berga
De eerste uitkijkpost die je vanuit Barcelona tegenkomt, ligt 400 m boven de stad Berga aan de zuidkant van het Queraltgebergte. Je komt op dit ‘Balkon van Catalonië’ via een slingerweg naar het 18e-eeuwse barokke heiligdom van Queralt, waarnaast een ruime parkeerplaats ligt. Vanaf hier zie je een immense vlakte liggen met links de serpentine van de rivier de Llobregat en op de achtergrond een serie bergketens. Op een heldere dag ontwaar je in de verte de toppen van de Montserrat die boven de daaromheen hangende mist uitsteken.

Queralt

Vallei met Berga

Het heiligdom is een geliefd bedevaartsoord voor Catalanen; hier is ook het eindpunt van de wandelroute Camí dels Bons Homes (Katharenroute).

Sant Jaume de Frontanyà
Dit kleine dorp met de emblematische romaanse kerk is gelegen tegen de kliffen van de Cinglera de les Forques met rondom dichte pijnboombossen en talrijke weides. Vlak voordat je bij de huizen aankomt, heb je een wijdse blik over de uitgestrekte vallei.

Overigens is Sant Jaume het dunst bevolkte dorp van Catalonië, er wonen nog geen 30 mensen. In de middeleeuwen was dat wel anders, maar de achtereenvolgende pestepidemieën en oorlogen maakten een eind aan de voorspoed. De kerk met zijn harmonieuze en elegante structuur bleef gelukkig bespaard.

La Pobla de Lillet
Neem even buiten La Pobla op de weg richting Bagà een kleine zijweg omhoog naar de Mirador Joan Casanovas bij het Santuari de Falgars. Een kort pad leidt je dan naar een overweldigend uitzicht over de Pyreneeën, de Serra del Cadí met de Pedraforca en de bergketen van de Catllaràs. Op de tegenoverliggende bergen zie je (door de verrekijker) het Museu del Ciment en het dorp Castellar de N’Hug. Daarachter liggen de hogere bergtoppen met de mythische Canigó als middelpunt.

 

Ga vooral ook even in het kerkje van de Falgars kijken, een prachtig kleinood. En als je even wat rust wilt temidden van adembenemende natuur, dan is het Hostal een uitgelezen plek om te blijven.

Sant Julià de Cerdanyola
Vlakbij is het bergdorp Sant Julià de Cerdanyola, dat eeuwenlang een belangrijk wijngebied was, totdat de phylloxera ook hier een eind aan deze cultuur maakte. De muren die in de 19e eeuw uit de bergen zijn uitgehouwen, zijn nog een overblijfsel hiervan die je vanuit de Mirador de les Deveses goed kunt zien. Dit uitkijkpunt bereik je door aan het begin van het dorp een smalle straat naar rechts te nemen en tot het eind uit te rijden.

Guardiola de Berguedà
Op weg omhoog naar Sant Julià vanuit Guardiola kom je nog zo’n weids uitzicht tegen, van waaruit je een panoramische blik kunt werpen op Guardiola en Bagà met op de achtergrond onder andere de bergen van El Cadí met de Pedraforca.

Saldes: Mirador del Pedraforca
PedraforcaAls je vanuit Guardiola naar Saldes rijdt, kom je vlak na het stadje Maçaners een zijweg rechts tegen die je naar een uitkijkpunt net onder de Pedraforca brengt, hét symbool van de Berguedà. De kenmerkende vorm van deze gevorkte berg vindt je terug op talloze foto’s in particuliere huizen en toeristische accommodaties. Vanaf het platform heb je een grandioos uitzicht op de twee toppen die vaak met sneeuw zijn bedekt. Werp ook een blik in de beboste vallei beneden

Dit zijn de overige uitkijkpunten:
Vilada: Mirador cap a Picancel
Bagà: Mirador de la Devesa
Gisclareny: Mirador de la Gargallosa
Gósol: Mirador del Coll de Josa
Vallcebre: Mirador de Cap Deig
Cercs: Mirador de la Figuerassa
Castellar del Riu: Mirador dels Rasos de Peguera
La Nou de Berguedà: Mirador de la Nou
La Quar: Mirador de les Heures
Castell de l’Areny: Mirador de Sant Romà de la Clusa
Fígols: Mirador de Fumanyà

Inici del camí de Font Terrers, GR 107 / GR 150Gòsol, el Berguedà, Barcelona

Gósol met uitkijkpunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13/11/2017 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: