CATALONIË

Historische cafés (L’Albera, Alt Empordà)

La PauBroederschap, Eendracht, Vrede… Dit zijn niet alleen begrippen die wij kennen uit de Franse revolutie. Het zijn ook de namen die dorpen in de Albera hebben gegeven aan de ontmoetingslokalen die in de negentiende en twintigste eeuw werden ingericht rondom de zogenaamde ‘verenigingen van wederzijdse hulpverlening’.

Verenigingen
Deze verenigingen wilden het land moderniseren en de sociale problemen als gevolg van de industrialisering oplossen. Wat vroeger door de parochies werd gedaan, gebeurde nu door burgerinstellingen die ervoor zorgden dat hun leden geholpen werden in geval van ziekte, ongelukken of arbeidsongeschiktheid. De dorpslokalen werden ook gebruikt voor toneel- en filmvoorstellingen, er was vaak een bibliotheek en tijdens de Republiek werden er vergaderingen gehouden. In de dorpen Agullana, Maçanet de Cabrenys, Darnius, Sant Climent Sescebes en Espolla functioneren deze historische cafés tot vandaag de dag, en in sommige gevallen zijn ook de verenigingen nog actief.

Agullana
6-1400691592 De gebouwen met hun hoge plafonds zijn veelal ontworpen door modernistische architecten. Josep Azemar, die een aantal huizen in Figueres heeft gemaakt waaronder het geboortehuis van Salvador Dalí, heeft ook twee cafés op zijn naam staan. ‘La Concòrdia’ in Agullana is een van de best bewaard gebleven exemplaren. In 1913 kreeg Azemar de opdracht voor het café, hij was toen zijn tijd al ver vooruit door gebruik te maken van geometrische lijnen en combinaties van ongepleisterde baksteen, keramiek en smeedijzer. Het café was en is het centrum van het dorpsleven.

Maçanet de Cabrenys
Datzelfde geldt voor ‘La Pau’ (foto boven) in Maçanet de Cabrenys, een gebouw uit 1906. Op een plaquette naast de ingang is nog steeds te lezen: ‘Sociedad de socorros mutuos protectora de los pobres’. Als je dan naar binnen gaat, valt je mond open van verbazing. Het café bestaat een enorme, hoge ruimte, die in tweeën is gesplitst door een immense galerij. Alle onderdelen van het café zijn de moeite waard om rustig te bekijken: de houten reling van de galerij, de boogramen die uitkijken over de vallei, de originele marmeren tafels, het oorspronkelijke bord met voetbaluitslagen… Een groots gebouw in een klein dorp.

Darnius
Elk café heeft wel iets bijzonders. Let in ‘La Concòrdia’ in Darnius (foto’s onder) bijvoorbeeld op het groenige licht dat door de grote ramen naar binnen valt, en op de modernistische klok. Omdat de meeste lokalen nog steeds in goede staat verkeren, zijn ze stuk voor stuk een reis terug in de tijd.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/10/2017 door in Eten en drinken en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: