CATALONIË

Wandeling langs grotwoningen

IMG_1512Op nog geen 60 km van Barcelona ligt het charmante dorpje Mura, van waaruit een aangename, bewegwijzerde wandeling van 5 km is te maken zonder veel klimmen en dalen. De route ‘Balmes, masies i molins‘ (te vinden op Wikiloc) begint bij het Centre d’Interpretació de Mura; daar steek je het riviertje de Nespres over en volgt dan de bruine tekens.

Mura ligt in een natuurpark dat bestaat uit het massief Sant Llorenç de Munt en de bergketen Serra de l’Obac. De hoogste top is La Mola (‘de kies’, verwijzend naar de vorm van de berg, zie foto hieronder) van 1.104 m met daarop het klooster Sant Llorenç de Munt.

Wat het meest opvalt zijn de rotsformaties, dat wil zeggen landschappen met kliffen en monolieten. De overheersende kleuren zijn grijs en roodachtig, waartegen het groen van pijnbomen en steeneiken fraai afsteekt. Er zijn veel stroompjes en beken, zodat de dalen vochtig zijn.

IMG_1605

De wandelroute biedt meerdere bezienswaardigheden:

Weg van Mura naar Montserrat
Het pad maakt deel uit van de weg van Mura naar Montserrat. Vroeger moesten de wegen door de bergen te allen tijde het verkeer van personen en lastdieren garanderen. Vandaar dat sommige stukken zijn geplaveid, een perfect stukje werk dat eeuwenlang bewaard is gebleven.

Het traject sluit aan op de heerweg van Barcelona naar Manresa, de enige verbinding tussen de hoofdstad en de regio de Alt Llobregat tot de komst van de spoorlijn Terrassa-Manresa. Het belang van de weg wordt geïllustreerd door geografische aanduidingen, zoals de bergpas Coll del Correu (Pas van de Post). Dit is de kruising waarop inwoners van omliggende dorpen samenkwamen om de correspondentie op te halen.

Creu de la Vila
Volgens overleveringen diende dit ijzeren kruis als bescherming tegen de pest die het Middeleeuwse Europa in zijn greep hield. Wanneer pelgrims blootsvoets op weg naar Montserrat dit kruis passeerden, baden ze voor een ziek familielid of vroegen om droogte of juist regen.

Puig de la Balma
Uit de verte zie je al deze hoge, ondiepe grot (balma) die op natuurlijke wijze is ontstaan. Hierin zijn huizen gebouwd (zie foto’s); heel efficiënt, want er was maar één muur nodig. De eerste bewoning begon in de prehistorie, maar in de latere Middeleeuwen vond dit pas op grote schaal plaats. De verschillende onderdelen van het gebouw dateren dan ook van de 10e tot de 17e eeuw. Het opvallende tweeledige raam was een teken van voorspoed van het huis, het enig overgebleven element van de vroege Middeleeuwen.IMG_1517

In het 12e eeuwse gedeelte van dit best bewaarde complex van het hele massief is een eenvoudig hotel gevestigd. Het beschikt over vijf kamers op basis van halfpension, de maaltijden zijn bereid met producten uit eigen moestuin en de directe omgeving. Er is zelfs een zwembad in de vroegere schaapskooi. Verder is er een bar, een restaurant, de kapel Santa Margarida en een klein museum met agrarische gebruiksvoorwerpen. De eerste boeren die de huizen bewoonden, hadden de achternaam Puig, de huidige eigenaren met dezelfde naam zijn hun afstammelingen. Een groot deel van de film naar de roman Pa negre (Zwart brood) is bij Puig de la Balma opgenomen.

La Vila
Na de pestepidemieën in de Middeleeuwen en de 15e-eeuwse opstanden van vazallen tegen hun feodale heren breidden de gezinnen die zich in het massief hadden weten te handhaven, hun eigendommen uit met de verlaten gebouwen en landerijen. Zo ontstonden de grote herenboerderijen (masies), zoals La Vila, die bijna tot de huidige tijd in bedrijf zijn geweest. Door de phylloxera en de opkomende industrieën werden ze verlaten of kregen ze een andere bestemming.

Molí del Mig
Zo’n dertig jaar geleden deed de molen nog dienst ten behoeve van de boeren in de omgeving en de bewoners van Mura. Het gebouw functioneerde niet alleen als korenmolen, maar had ook een olie- en druivenpers en een turbine om elektriciteit te genereren. Tegenwoordig is het een museum.

Mura
En dan zijn we weer terug in Mura, een klein, oud dorp dat ook een bezoek waard is. Wandel bijvoorbeeld door de smalle straatjes met poorten en trappen en neem een kijkje in het romaans kerkje Sant Martí. De antiekwinkel ‘El Retaule’ is op zichzelf een rariteit, dus loop vooral even binnen. Horeca is er volop, zoals het restaurant Hostal de Mura dat over een prima keuken beschikt en regionale gerechten serveert. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een welbestede en aangename dag.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 04/09/2017 door in Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: