CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Recepten met worst

mongetes-botifarra

Catalanen zijn gek op worst. Vandaar dat er talrijke gerechten met worst als ingrediënt bestaan, zowel in voorafjes als in hoofdgerechten. Het gaat meestal om eenvoudig te maken schotels.

Voor allerlei gerechten is botifarra wel de meest gebruikte worstsoort; wij kunnen hiervoor braadworst of saucijsjes nemen. Hier zijn enkele manieren om deze worst te verwerken.

Amanida catalana (Catalaanse salade)
Ingrediënten voor 6 – 8 personen:
krop sla
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 uien, in ringen gesneden
100 gr worst, gaar en in kleine stukken gesneden
50 gr magere ham (plak), in blokjes gesneden
2 – 3 ansjovisjes, gezouten of in olie
aioli, azijn, zout

Bereiding:
De eieren ongeveer 7 minuten koken. Ansjovis laten uitlekken en eventueel schoonmaken. De blaadjes sla in stukken scheuren en in een schaal leggen samen met de ui, bleekselderij en de ham. Aanmaken met een snufje zout en enkele druppels azijn, daarna mengen. De ansjovis en de worst er bovenop leggen en het geheel versieren met plakjes of partjes ei. Bij de salade een schaaltje aioli geven.
Een alternatief is om meerdere soorten Catalaanse worst in plakken te snijden en over de salade te verdelen. Verder smaken olijven, tomaat, paprika of asperges hier lekker bij.

Behalve de botifarra amb peres die al eerder is beschreven, zijn er nog meer aantrekkelijke combinaties:

Mongetes amb botifarra (foto)
Ingrediënten:
4 saucijsjes
600 gr. gekookte witte bonen
olijfolie
zout

Bereiding:
De worstjes inprikken met een vork en terwijl ze worden gebakken of gegrild, af en toe blijven prikken. De gebakken worst op een schaal leggen. De bonen laten uitlekken en naast de worst leggen. Over het geheel olijfolie gieten.

Variaties:
Na het bakken de worstjes uit de pan halen en hierin de bonen bakken. Zorg ervoor dat ze het vet van de worstjes opnemen en enigszins roze kleuren.
Andere optie is om spek mee te bakken en/of wat knoflook en peterselie over de gekookte bonen te strooien.

Botifarres amb cava
Ingrediënten:
4 saucijsjes
1 fles cava brut (of cider / witte wijn)
olijfolie
zout, peper

Bereiding:
Scheut olijfolie in een pan doen, de worstjes inprikken met een vork en in de pan leggen. De worstjes met de cava bedekken en ze gedurende 5 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Daarna het vlees omdraaien en weer afgedekt 3 minuten laten koken. De deksel van de pan halen en de cava laten inkoken. De worstjes om en om bakken in hun eigen vet en de cava, zodat ze aan beide kanten een mooi kleurtje krijgen. De saucijsjes serveren met gekookte aardappelen en het geheel overgieten met de ingedikte saus.

In het kookboek De smaken van Spanje van Claudia Roden staan nog enkele smakelijke combinaties vermeld, zoals saucijsjes met gebakken partjes appel. Een ander recept is worst met gekaramelliseerde ui:

De worstjes bakken. Voor 3 personen 2 grote uiten nemen, ze schillen, doormidden en in plakjes snijden. In een afgedekte koekenpan met 3 eetlepels olijfolie ongeveer 30 minuten op laag vuur laten zweten. Af en toe roeren. De bedoeling is dat ze heel zacht worden en in hun eigen vocht gaar stoven. Daarna nog 15 minuten zonder deksel bakken tot ze bruin zijn. Bij de worstjes serveren.

Advertenties

3 reacties op “Recepten met worst

  1. Pingback: Worsten | CATALONIË

  2. costabrava1960
    16/02/2017

    Ricisomo!

  3. Marga Demmers
    16/02/2017

    I tant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13/02/2017 door in Recepten en getagd als , , , , , , , , , , .

Navigatie

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied

%d bloggers liken dit: