CATALONIË

Alícia, een initiatief van Ferran Adrià

IMGP0277 - versie 2

Een groentepudding maken tijdens een workshop bij Alícia (foto) is niet alleen heerlijk experimenteren met verse ingrediënten, maar ook stimulerend. Je volgt een simpel, gezond recept dat je op nieuwe ideeën brengt.

Voorlichting over de verbetering van voedingsgewoonten op deze speelse manier is een van de activiteiten van het onderzoekscentrum Alícia, dat in in 2003 door topkok Ferran Adrià en cardioloog Valentí Fuster is opgericht. De naam is een combinatie van ‘ali(mentació’ (voeding) en (cièn)cia (wetenschap), de twee pijlers waarop deze privéstichting steunt.

Dit komt tot uitdrukking in de samenwerking tussen koks en wetenschappers uit de gehele wereld die proberen inzicht te krijgen in de technische aspecten van de keuken. Dit varieert van het gebruik van nieuwe technieken en producten tot de optimalisering van traditionele processen. Het belangrijkste doel van het centrum is dat iedereen beter eet om zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het woord ‘iedereen’ wordt door Alícia letterlijk genomen. Zo proberen ze antwoorden te vinden op concrete voedingsvragen vanuit de eisen die bepaalde ziektes stellen, bijvoorbeeld aan mensen met diabetes en voedselallergieën. Hun bevindingen geven ze door aan restaurants, horecaopleidingen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, enz. Ook staat het centrum uitdrukkelijk open voor alle publiek. Daarbij gaat het niet alleen om professionals uit de wereld van de voeding, maar ook om scholen, gezinnen en individuele belangstellenden.

Een bezoek is zeker de moeite waard. Alícia is gehuisvest in het kloostercomplex van Món St. Benet (Sant Fruitós de Bages). Tijdens de rondleiding door het centrum zie je de werkruimtes van de deskundigen, waar ze op een doordeweekse dag ook daadwerkelijk bezig zijn. Dan volgt een workshop waarin tips worden gegeven voor een gezondere kook- en eetstijl. Daarbij hoort de gedachte van ‘Kilòmetre 0‘, dat wil zeggen het gebruik van lokale producten voor vernieuwde, traditionele gerechten. In de moestuin en fruitboomgaard, ook open voor het publiek, worden inheemse gewassen geteeld en probeert de stichting oude groentes in ere te herstellen. Op deze manier is de witte aubergine weer in het repertoire opgenomen.

Een logisch verlengstuk hiervan is de bestudering van de culinaire mogelijkheden van de voedingsmiddelen en producten die geteeld en gemaakt worden in Catalonië. Een eerste resultaat is de publicatie van een kookboek in het Catalaans, Spaans en Engels met producten die de keurmerken IGP en DOP hebben. Hierin staan recepten met bijvoorbeeld rijst uit de Ebrodelta, boter en kaas uit de Alt Urgell en Cerdanya, peren uit Lleida, calçots uit Valls, appels uit Girona, peren uit Lleida, amandelen uit Reus en llonganissa uit Vic. Het boek is te koop in de winkel van Món St. Benet, evenals verschillende producten uit de moestuin.

Tot slot het recept van de groentepudding van de workshop.
Ingrediënten:
100 gr (vloeibare) room
2 eieren
60 gr brood (2 boterhammen)
200 gr geroosterde groenten (bv. paprika, aubergine, ui) of restant groenten of combinatie naar keuze
zout
peper komijn

Alle ingrediënten fijnmalen in een keukenmachine. Naar smaak zout, peper en komijn toevoegen. Het vloeibare mengsel in een vorm of bak met deksel gieten (om uitdroging te voorkomen). 8 min. stomen in de magnetron op de maximale stand. De pudding laten afkoelen en uit de vorm halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22/09/2015 door in Eten en drinken, Recepten en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: