CATALONIË

Klooster van Sant Sebastià dels Gorgs (Alt Penedès)

??????????????????????????????????????

Na jaren van restauraties is de kerk annex klooster van Sant Sebastià dels Gorgs eindelijk weer open. Dit verrassend mooie bouwwerk is het enige romaanse klooster in de Penedès. Het is te vinden in het gelijknamig dorp behorend bij gemeente Avinyonet del Penedès.

Architectuur
Het complex is een harmonisch geheel, waarbij de kloostergang opvalt. Door experts wordt dit wel de interessantste van de gehele Catalaanse architectuur van de Hoge middeleeuwen (11-12e eeuw) genoemd. Dit is te danken aan de ingewikkelde structuur met verschillende soorten zuilen en pilaren (rond, vierkant en rechthoekig) en kapitelen versierd met meerdere gebeeldhouwde elementen, zoals planten, dieren en griffioenen in gevechtshouding. Bij de restauratie is de noordvleugel met de fraai bewerkte kapitelen integraal bewaard gebleven. In de westvleugel staat een pre-romaans kapiteel van wit marmer, vermoedelijk hergebruikt bij de bouw van het klooster.

Het silhouet van de kerk wordt bepaald door de solide romaanse klokkentoren die enigszins uit het lood hangt. Via de absis kom je in de vierkante toren van twee verdiepingen die te beklimmen is via een wenteltrap. In de sacristie aan de voet van de klokkentoren staan twee originele Gotische sarcofagen.

Beginjaren
De kerk is gebouwd in de tweede helft van de 10e eeuw en werd gewijd aan Sint-Maarten. In 1030 bepaalde Ermengarda, gravin van Barcelona, in haar testament dat haar paarden, schapen, varkens en graan- en wijnoogst moesten worden verkocht om daarna de opbrengst en enkele andere eigendommen aan de kerk te schenken met het doel een klooster te stichten. Verder legde ze vast dat zich hierin vier Benedictijnse monniken moesten vestigen met de verplichting elke dag de mis te lezen en ’s morgens en ’s middags te bidden voor haar zieleheil. Haar zoon graaf Mir de Geribert heeft uitvoering gegeven aan haar wens: het klooster werd opgericht met een gelijktijdige grondige verbouwing van het godshuis.

Verdere geschiedenis
In de loop der eeuwen is het complex weinig bespaard gebleven. Aangezien het tijdens de eerste jaren gelegen was op de steeds wisselende grenslijn tussen Moors en christelijk gebied, had het nogal wat te lijden van de strijd. Een van de ernstigste vernielingen werd aangericht in 1108 tijdens een invasie van de Almoraviden die de Penedès binnenvielen vanuit Tortosa. Op 2 maart 1373 stortten de de absis en de klokkentoren in tijdens een aardbeving met een kracht van 6.1 op de schaal van Richter. Bij de herstelwerkzaamheden van de absis werd het kruisgewelf bevestigd door middel van een sluitsteen met een afbeelding van Sint-Maarten die was omgeven door pijlen, zo veranderde hij in Sint-Sebastiaan.

Aan het begin van de 15e eeuw werd de gemeenschap door een pauselijke bul ingelijfd bij het klooster van Montserrat, dat monniken en een prior naar Sant Sebastià dels Gorgs stuurde. Zij bleven daar zo’n twee eeuwen; een groot deel van de huidige constellatie van de gebouwen is te danken aan pater Jaume Forner van Montserrat. Hij verplaatste de romaanse ingang naar de nieuwe voorgevel op het westen en bouwde de kapel van Onze-Lieve-Vrouwe van de Heilige Rozenkrans, waarbij hij gebruik maakte van een boog van de eerdere gotische verbouwing. Bijzonder is het plafond van klokkentoren dat toen ook tot stand kwam: een lambrisering versierd met gipsen motieven die een opmerkelijke artistieke waarde hebben (foto onderaan).

Later vertrokken de monniken en werd het gebouw verhuurd aan boeren uit de omgeving, daarna ging het snel achteruit. Door de secularisatiepolitiek van Spanje werd het klooster in 1820 openbaar verkocht. Het complex kwam in particuliere handen en bleef lang gesloten. Uiteindelijk werd de kerk onderdeel van de parochie van Avinyonet.

Bezoek
Kort geleden vonden de laatste restauraties plaats en is de kerk met klooster heropend. Elke eerste en derde zaterdag van de maand wordt van 11.00 – 12.00 uur een rondleiding gehouden, de gids vertelt dan over de geschiedenis van het gebouw en het dagelijks leven van middeleeuwse Benedictijnse monniken. Maak na afloop zeker een rondje door het dorp met een aantal fraaie residentiële huizen, zoals Cal Bou met een eclectische architectuur dat dateert uit het begin van de 20e eeuw en is omringd door een indrukwekkende tuin.

Sant Sebastià dels Gorgs (Alt Penedès)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/04/2015 door in Vakantietips en getagd als , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: