CATALONIË

Reddingsmuseum in Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)

museu De hevige storm die eind januari 1911 drie dagen lang onverwacht op de Catalaanse en Valenciaanse kust beukte en veel slachtoffers maakte, staat in het collectieve geheugen van de kustbewoners gegrift. Het reddingstation van Sant Feliu de Guíxols, de ‘Caseta del Salvament de Nàufrags‘, is de enig overgebleven getuige van de reddingsacties die toen op touw zijn gezet.

Station op de kaap
Met de bouw van het station is begonnen in 1887, een jaar na de oprichting van de lokale afdeling van de ‘Sociedad de Salvamento de Náufragos’, de Spaanse KNRM. De ideale plek was snel gevonden: de Punta dels Guíxols, het uiterste puntje van de kaap die de baai van Sant Feliu in tweeën splitst. Door de eeuwen heen was de strategische ligging van deze landpunt gebruikt voor de verdediging van het stadje en haar havens. Tijdens de Engels-Spaanse oorlog in de 18e eeuw stond hier bijvoorbeeld een batterij van drie kanonnen, waardoor de plek de naam ‘Fortim’ kreeg. Na de komst van het station werd de punt ook bekend als ‘Salvament’. Door de goede zichtbaarheid was de kaap altijd een baken voor de scheepvaart, maar hij had ook invloed op de stromingen van de omringende wateren. Hierdoor was het ronden van de kaap bij slechtere weersomstandigheden een hachelijke onderneming. Veel schepen kwamen tijdens zwaar weer hier in de problemen.

Het Reddingsmuseum dat in 2003 is geopend in het vroegere station, laat zien hoe moeizaam de reddingen in hun werk gingen. Nagenoeg de complete uitrusting van het station rond 1900 is aanwezig, vaak op de originele plaats. Dit erfgoed bestaat uit zo’n 150 voorwerpen, veel audiovisueel materiaal waaronder zwart-wit films en foto’s, modellen en documenten. In het ‘Caseta de Salvament’ was al het materieel opgeborgen dat naar buiten werd gesleept op het moment dat alarm werd geslagen omdat een schip in nood verkeerde.

Nautisch erfgoed
Het pronkstuk van de verzameling is de zelfrichtende, onzinkbare Beeching-Peake reddingsboot, die in 1897 is gebouwd door Burrell i Cia, Barcelona. Het gaat om een overnaadse roeiboot met geteerd zeildoek van 10,10 m lang die aan de bovenzijde van de voor- en achtersteven is voorzien van twee luchtkasten tegen het omslaan. De sloep draagt de naam ‘Miguel de Boera’, naar een bekende plaatselijke militair uit de 16e eeuw die kapitein-generaal bij de Spaanse Armada was. De reddingsbrigade aan boord bestond uit één voorman, één stuurman en tien roeiers, aan elke kant vijf. Het waren stuk voor stuk vrijwilligers, voornamelijk zeelieden uit het dorp. Met een 6 m lange trailer getrokken door vijf paarden, werd de reddingsboot naar de waterkant vervoerd.

Ook beschikt het Reddingsmuseum over een lijnwerptoestel type Dawson uit 1890. Dit is een apparaat waarmee een reddingsboot een trosverbinding tot stand brengt met het schip of de drenkeling. Dit toestel schiet met redelijke trefzekerheid een lijn over een afstand van zo’n 230 m, het heeft ten minste vier projectielen en vier lijnen. Verder herbergt het ‘Caseta de Salvament’ onder andere kisten met touwwerk dat zo is opgerold dat ze nooit in een kluwen raken, ankers al dan niet drijvend, reddingsboeien in allerlei soorten en maten, instructieborden in het Spaans, Engels en Frans die werden uitgereikt aan de bemanning van het schip in nood, en een EHBO-kist.

Vanaf het land schoten groepen dorpsbewoners lichtkogels af om het reddingswerk te vergemakkelijken of naar het schip te seinen. De apparaten die ze hiervoor gebruikten, zijn bewaard gebleven. Na de reddingsoperatie werden de vissers en zeelieden die voor de kust schipbreuk hadden geleden tijdelijk ondergebracht in het station. Foto’s herinneren hier nog aan.

Via het uitgebreide authentieke materiaal krijgt de bezoeker een goed inzicht in de gevaren van de zeevaart en het voor huidige begrippen gebrekkige materiaal en gereedschap waarmee toentertijd levens moesten worden gered. Het kleine museum, onderdeel van het Museu d’Història van Sant Feliu, vertelt over een vrij onbekend stuk van de Catalaanse geschiedenis dat menige Nederlander zal aanspreken.

Zeebanket
En voor liefhebbers van zeebanket: ga na afloop vooral naar binnen bij de buren, het Restaurant Sa Marinada, en geniet van heerlijke gerechten met verse ingrediënten en een fenomenaal uitzicht op de baai en Sant Feliu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26/03/2015 door in Museum en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: