CATALONIË

Porrera (El Priorat)

Rellotge de sol de Porrera

Zonnewijzers en wijn: dit zijn de twee opvallendste trekpleisters van Porrera, een dorp van nauwe, hellende dorpsstraatjes met herenhuizen gelegen in de vallei van de rivier de Cortiella. Het historische centrum ligt op de rechteroever tegen de flanken van de ‘Serra del Molló’. Twee bruggen verbinden dit gedeelte met de uitbreiding aan de overkant, gebouwd in de 19e eeuw tijdens een periode van economische hoogtij dankzij de wijnbouw, voordat de fylloxera toesloeg.

Route van de zonnewijzers
De ‘Ruta dels Rellotges de Sol‘ leidt je langs alle 14 zonnewijzers. Het gaat om verticale zonnewijzers die in de 19e eeuw op de voorgevel zijn geschilderd of gegraveerd en in de meeste gevallen door de ligging van het huis naar het zuid-oosten zijn gericht. Ten behoeve van een juiste tijdsaanduiding is het uurlijnenpatroon daardoor asymmetrisch. De zonnewijzers hebben een verscheidenheid aan vormen, kleuren en versieringen, waarbij een aantal opmerkelijke exemplaren te bewonderen zijn.

Technisch ingewikkeld is de zonnewijzer op de Plaça de la Guineu. Omdat de zon hier pas rond het middaguur komt, lopen de uurlijnen van één uur tot acht uur ’s middags. Vandaar de bijnaam ‘Rellotge de Tarda’ (‘Middagklok’). De stift is parallel aan de muur geplaatst, zodat deze parallel aan de as van de aarde staat. Een andere markante zonnewijzer is die in de carrer Pau Casals, ‘El Portal’ (foto), een van de grootste van Catalonië. Deze rechthoekige, fraai beschilderde wijzer geeft behalve de tijd, ook het heersende sterrenbeeld aan. De handleiding voor de berekening hiervan is in de vorm van een raadsel bijgevoegd. Jarenlang hebben dorpsbewoners en bezoekers zich het hoofd gebroken over de versleutelde rekenmethode, maar intussen is in een eeuwenoud boek de oplossing gevonden. De route met informatie over de zonnewijzers is hier te downloaden. Op dezelfde pagina staan links naar video’s van de rondleiding ‘Un tomb per Porrera’ (‘Een ommetje door Porrera’).

Wijnbouw
Dat de wijn uit de Priorat wordt gekarakteriseerd als ‘uiterst aromatisch’ ‘krachtig en alcoholrijk’ is te danken aan de natuurlijke kenmerken van het ruige terrein en het microklimaat. De grond bestaat voornamelijk uit leisteen (‘llicorella’), de losse grond die daarop ligt is ondiep (10 – 15 cm) en arm aan organisch materiaal. Daardoor moeten de wortels van de wijnstok diep de grond in op zoek naar water en voedingsstoffen. Vanwege de steile berghellingen zijn smalle terrassen gemaakt met een enkele rij wijnstokken. Machines kunnen hier niet worden gebruikt. In de vallei valt weinig regen, terwijl het overdag warm en ’s nachts koud is.

Door al deze omstandigheden produceren de stokken kleine druiven, waarin alle smaak is samengebald. De monniken van Scala Dei waren trouwens eeuwen geleden de eersten die de potentie van de wijnbouw in dit gebied hadden onderkend. Vanwege de kwaliteit en deze lange traditie mag de wijn van de Priorat de onderscheiding DOQ Priorat (Denominació d’Origen Qualificada) dragen. Door de geringe productie is de wijn wel aan de dure kant.

Wijnproeven
Met 120 wijnboeren is Porrera de grootste wijnproducent van de regio. Een oud familiebedrijf is Celler Cal Pla, dat is opgericht in 1814. Sindsdien hebben zeven generaties wijn verbouwd en bereid. De wijnstokken zijn dan ook oud, net als de meeste in de omgeving. De indrukwekkende ‘celler’ ligt midden in het dorp en is zeker een bezoek waard. Enoloog Joan Sangenís, de trotse eigenaar leidt je graag rond en vertelt over zijn mooiste wijnen: de Mas d’en Compte. De witte wijn wordt gemaakt van garnatxa, picapoll en xarel·lo, drie inheemse druiven, terwijl de rode voornamelijk bestaat uit garnatxa en carinyena. Op aanvraag organiseert hij een proeverij.

Lluís Llach
Porrera telt onder haar inwoners een Catalaanse beroemdheid: de ex-zanger Lluís Llach die vroeger deel uit maakte van de Setze Jutges. In de jaren negentig startte hij met zijn Celler Vall Llach en sindsdien produceert hij wijn van oude en nieuwe wijnstokken. Een bezoek aan de celler en een proeverij behoort ook hier tot de mogelijkheden. Bovendien is er een audiotour ‘Lluís Llach’. Deze gaat langs dertien plekken in en buiten het dorp die voorkomen op zijn plaat Món Porrera, een album dat hij in 1995 heeft opgenomen. Tijdens de tour vertelt de zanger over zijn jeugdherinneringen aan het dorp en de samenwerking met dichter Miquel Martí Pol om deze op de plaat te zetten. De route is verkrijgbaar bij de meeste plaatselijke logeeradressen, zoals Mas d’en Gregori.

Over het dorp valt nog veel meer te vertellen, zoals de reden waarom het bekend staat als het opstandigste dorp van Catalonië, de feesten met bijbehorende lekkernijen, de Bar Priorat en het Café Antic, … Maar ga er vooral naar toe en ontdek het zelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19/03/2015 door in Dorpjes en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: