CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Traditionele toetjes

secret_pagines_pagines_imatge_7635-postres_de_music_3Bij een klassieke Catalaanse maaltijd mogen de toetjes niet ontbreken. Daarom nu aandacht voor een aantal traditionele nagerechten die eenvoudig te bereiden zijn.

Een van de populairste is de postres de músic (muzikantentoetje) of ‘músic’. Hiervoor heb je nodig:
– gedroogde zuidvruchten, zoals vijgen, abrikozen, rozijnen
– noten, bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en walnoten
– glaasje zoete wijn (moscatel, garnatxa), kruidenlikeur (ratafia of Aromes de Montserrat) of ‘vi ranci‘ (belegen wijn)
Voor de presentatie schik je rondom het glaasje wijn de verschillende soorten zuidvruchten en noten, elk apart (foto). In enkele streken bestaat ook een ‘coca de músic’, een zoete coca met gedroogde vruchten en suiker.

‘Músic” heeft zijn naam te danken aan de reizende muzikanten die in vroegere tijden van dorp tot dorp trokken om tijdens de dorpsfeesten hun muziek te laten horen. Als beloning ontvingen ze geld en gedroogd fruit, een hapje voor onderweg naar de volgende klus. Een andere benaming voor het toetje is ‘grana de capellà’ (‘graan voor de kapelaan’). Voorheen vervulde de priester ook de functie van notaris, advocaat, maatschappelijk werker, … Voor zijn werk ging hij vaak naar de mensen toe, vooral zieken en stervenden. Uit erkentelijkheid voor zijn inspanningen kreeg hij gedroogde vruchten en noten mee voor de terugweg.

Mel i mató is sinds de Middeleeuwen een geliefd nagerecht in Catalonië. Mató is verse kaas, zacht en fris en minder vet dan de meeste soorten kaas. Hij wordt voornamelijk gemaakt van koeienmelk, maar tegenwoordig ook steeds meer van schapen- of geitenmelk. Die van Montserrat is bij veel Catalanen favoriet. Ricotta komt het dichtst bij mató en is hier goed te krijgen. Voor het opdienen moet de kaas koud zijn. Leg een plak op een schaaltje en voeg enkele lepels vloeibare honing toe, eventueel met wat walnoten.

Een ander toetje met kaas is formatge de cabra amb codonyat (geitenkaas met kweeperengelei). Voor dit gerecht leg je een plak kweeperengelei op het bord samen met een stuk jonge geitenkaas. Kweeperen en gelei zijn vanaf oktober te koop bij groentespeciaalzaken of Turkse of Marokkaanse supermarkten. Voor het geval je de gelei zelf wilt maken, volgt hier het recept:

De kweeperen in stukken snijden en opzetten met water, 20 minuten laten koken. De moes wegen en voor iedere kilo 800 gr suiker nemen. Suiker en moes in een pan met dikke bodem doen en het geheel 40 minuten laten koken, voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen. De gelei is klaar wanneer deze een rode kleur krijgt. Laten afkoelen in potjes of bakjes. In plaats van kweeperengelei zijn druiven, peren of appelen bij de geitenkaas een goed alternatief.

Een ander smakelijk besluit van de maaltijd is koffie met carquinyolis, harde koekjes om te soppen, vergelijkbaar met de Italiaanse ‘cantuccini’. Deze laatste zijn algemeen verkrijgbaar, maar bakliefhebbers kunnen het volgende recept gebruiken.
Ingrediënten:
150 gr ongepelde amandelen
1 ei
150 gr suiker
250 gr bloem
5 cl water
1 theelepel poedergist
enkele druppels anisette (of andere likeur, vermouth)
citroenrasp
kaneel
In het midden van de bloem de suiker, de gist, de amandelen, water, citroenrasp, kaneel, het ei (iets eigeel achterhouden) en de likeur leggen. Eerst de ingrediënten in het midden mengen, dan de bloem hierin verwerken totdat een tamelijk stevige massa is verkregen. Van de massa een paar lange staven van 3 à 4 cm breedte vormen. Dit insmeren met eigeel. De staven gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven (180 ºC) gaar bakken tot deze goudkleurig zijn. Onmiddellijk de staven in kleine stukken snijden en nog even in de oven terugleggen zodat ze droog en knapperig worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27/02/2015 door in Eten en drinken, Recepten en getagd als , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied

%d bloggers liken dit: