CATALONIË

Gieren spotten

4F42ECEF-D6A5-4366-961A-36E37363191A

Vale gier, lammergier, aasgier, monniksgier. Het komt zelden voor dat je al deze soorten bij elkaar ziet, maar in La Terreta en de Serra de Boumort lukt dat.

Steile rotswanden en uitstekende rotsen in afgelegen streken zijn gebieden waar gieren zich graag ophouden. De vale gier heeft voorkeur voor open terreinen waar het zicht goed is, de aasgier bezoekt afgelegen dorpen, terwijl de monniksgier juist meer in bomen nestelt. Al deze roofvogels azen op karkassen van vee of wild. Door de verdwijning van bossen, veranderde wijzen van veeteelt en Europese regelgeving over het opruimen van kadavers hebben de gieren het moeilijk; de lammergier wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Daarom zijn deze twee gebieden in het westen van Catalonië zo bijzonder.

La Terreta
La Terreta, de Vallei van de Gieren, ligt in de Pre-Pyreneeën, een ruig en leeg gebied waar het menselijk handelen nog niet veel sporen heeft achtergelaten. De dunbevolkte streek wordt aan drie kanten omsloten door bergruggen. Aan de noordzijde is dit de indrukwekkend Serra de Sant Gervàs (foto) met zijn kliffen, de broedplaats bij uitstek voor de vale gier en lammergier. In het studie- en observatiecentrum ‘El Casal dels Voltors’ in het gehucht La Torre de Tamúrcia kun je via camera’s die op strategische punten zijn opgesteld, het doen en laten van de roofvogels van dichtbij volgen.

Even verderop worden sinds 2000 restanten dood vee neergelegd om te zorgen dat ze over voldoende voedsel beschikken. In grote getale komen de aaseters hierop af, zodat het gemakkelijk wordt ze te observeren en te fotograferen, een tweede doel. Voor fanatieke vogelaars en fotografen biedt Photologistics de mogelijkheid midden in het gebied een vogelkijkhut te huren, gidsen en transport zijn inbegrepen.

Verder kun je in La Terreta bijzondere wandelingen maken met vele gelegenheden om gieren te zien. Andere elementen maken een voettocht voor niet-vogelaars ook de moeite waard, zo heeft het dorp Aulàs een enorm eikenbos. Voor 4×4 of BTT is een route van 31 km uitgezet vanaf Pont d’Orrit, dit vertrekpunt is goed te bereiken via de N-230 Lleida – Vielha. De wegen tot La Torre de Tamúrcia zijn geasfalteerd, daarna worden het hobbelige (rotsen!) zandwegen.

Serra de Boumort
De Serra de Boumort kent een grote biodiversiteit, waaronder veel edelherten en gemzen. Geen wonder dat hier dan ook een belangrijke populatie gieren te vinden is. Een aanzienlijk aantal concentreert zich rondom de Roc de Santa, een opvallend gevormde bergketen die al vanaf ver herkenbaar is. Langs de weg (niet geasfalteerd) vanuit het dorp Hortoneda aan de westzijde zijn verschillende uitkijkposten, zodat je met de verrekijker de roofvogels, berggeiten, gemzen en andere dieren rustig kunt observeren.

Voor het bestuderen van aasgieren is het dorp Pessonada aan de voet van een enorme klif ten zuiden van het gebergte de ideale plek. Ze cirkelen in paren boven het dorp en omliggende landerijen om daarna in holtes op de uitstekende rotswanden te landen, waar ze ook hun nesten hebben. Via een steil pad omhoog naar de vroegere landbouwgronden van de dorpsbewoners kun je iets dichterbij komen, maar foto’s maken is gemakkelijker vanuit het dorp. Vergeet vooral niet na afloop even door de straatjes te wandelen.

Een bewegwijzerde rondrit voor de 4×4 of BTT voert je vanuit Pessonada of Hortoneda door de hele Serra de Boumort. Tijdens de bronstijd van de edelherten in september-oktober worden speciale excursies georganiseerd onder het motto ‘La Brama del Cérvol’ om te luisteren naar het imponerende burlen van de mannetjes.

Voor beide bestemmingen is het landelijke logeeradres Casa Churchill in Claverol een geschikte uitvalsbasis.

2 reacties op “Gieren spotten

  1. Pingback: Casa Churchill, Claverol (Pallars Jussà) | CATALONIË

  2. Pingback: El Pont de Suert, een stadje met twee gezichten | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/02/2015 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: