CATALONIË

Engelstalige nieuwssites over Catalonië

544

Voor wie het Catalaans niet (voldoende) machtig is, zijn er diverse Engelstalige digitale nieuwsbronnen waardoor je toch de laatste gebeurtenissen in de regio op de voet kunt volgen. Vier voorbeelden worden hier besproken.

De onafhankelijke elektronische krant VilaWeb bestaat al sinds 1995. De Engelse versie, ‘News from Catalonia’ biedt nieuwsfeiten uit en over Catalonië, waarbij het internationale belang een van de selectiecriteria is. Zo spreekt een expert van Harvard zich uit over de vraag of een onafhankelijk Catalonië economisch haalbaar is en geeft een filoloog zijn visie op de officiële status van het Catalaans in een nieuwe staat. Behalve voor politieke en economische onderwerpen, is er aandacht voor cultuur, sport, wetenschap en technologie.

Catalonia Today heeft een samenwerkingsverband met de persgroep El Punt Avui voor het gebruik van hun content. Dat betekent dat dit magazine mede kan putten uit de sportkrant ‘L’Esportiu’, de bladen ‘Sàpiens’ (populair-wetenschappelijk), ‘Cuina’ (koken, recepten) en ‘Descobrir’ (natuur, steden en dorpen). Op de opiniepagina ventileren bekende allochtone Catalanen, zoals Matthew Tree and Barney Griffiths, hun mening over onderwerpen die hen na aan het hart liggen. ‘Books’ brengt achtergrondinformatie over internationaal bekende Catalaans- en Spaanstalige literatuur, zoals The Gray Notebook van Josep Pla dat ook in het Nederlands is vertaald. Verder wordt in MySpace het leven van bijzondere Catalanen belicht, biedt ‘Features’ ruimte voor uitgebreidere artikelen en is ‘The Eye’ bestemd voor in het oog springende onderwerpen.

De Catalaanse overheid publiceert nieuws via de Catalan News Agency, een onderdeel van Agència Catalana de Notícies, een van de eerste digitale persbureaus vergelijkbaar met het ANP. Naast politiek getinte berichten, geeft de website zakelijk, cultureel en sportief nieuws, terwijl maatschappelijke onderwerpen en lifestyle niet worden vergeten. De rubriek ‘Catalan views’ is een weblog voor opinieleiders, zoals Muriel Casals van Òmnium Cultural, die hier hun ideeën kunnen toelichten. Binnenkort verschijnt bovendien een nieuwsbrief, ‘Catalunya Info’. Het nieuws wordt als tekst, video, foto of soundbite aangeboden, terwijl het mogelijk is je te abonneren op news feeds en sms alerts. De CNA beschikt eveneens over een Facebook-pagina.

De Catalan News Monitor heeft de vorm van een weblog en is het medium van het Plataforma pel Dret de Decidir (Platform voor het Recht te Beslissen). Dit is een overkoepelend orgaan voor verenigingen en particulieren die streven naar volledige onafhankelijkheid van Catalonië. Door de groeiende belangstelling voor het huidige politieke proces in Catalonië wil men internationale lezers helpen een weg te vinden in de rijstebrijberg van informatie. De Monitor volgt het nieuws dat over Catalonië wordt gepubliceerd in de regio zelf, Spanje en het buitenland, zowel in kranten en tijdschriften als via de sociale media. Hoewel het platform de onafhankelijkheidsbeweging steunt, streeft het er naar als katalysator te fungeren voor een open debat. De onderwerpen zijn dan ook voornamelijk de politiek in Catalonië en Spanje, de komende verkiezingen, de relatie met de EU en de Catalaanse taal. De site heeft een interactieve wereldkaart waarop dagelijks wordt aangegeven welk nieuws waar vandaan komt. De doelgroep zijn de voor- en tegenstanders van de huidige ontwikkelingen en mensen die hier weinig informatie over hebben. Je kunt een abonnement nemen op een wekelijkse nieuwsbrief.

Advertenties

2 reacties op “Engelstalige nieuwssites over Catalonië

  1. Ad van der Neut
    04/02/2015

    Jammer dat je geen bronnen vermeld die wat kritischer kijken naar het streven van de separisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 04/02/2015 door in Media en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: