CATALONIË

Katharendag in Josa (Alt Urgell)

trobador2

De eerste zondag van augustus is het feest in het dorpje Josa, dat in de 13e eeuw een grote gemeenschap van Katharen herbergde. Deze ‘Bons Homes’ stonden in de vallei van Josa onder bescherming van de ridder Ramon de Josa en konden hun geloofsleer vrijelijk uitdragen. Tijdens de Katharendag wordt met diverse activiteiten aandacht besteed aan deze periode.

Het programma biedt voor elk wat wils. ’s Morgens is er een wandeling met gids over een gedeelte van de Camí dels Bons Homes, waarbij ook de Santa Maria de Josa, de vroeger Romaanse parochiekerk, wordt aangedaan. Intussen is de markt opgebouwd met boekenstallen, kramen met lokale (ecologische) producten en oude ambachten uit de tijd van Ramon de Josa. Dan trekt een optocht onder leiding van een groep troubadours door het dorp, de bestemming is de huidige kerk Santa Maria i Sant Bernabé, op het hoogste punt van de heuvel waar vroeger het kasteel moet hebben gestaan. Een geschiedkundige vertelt over de Katharen en hun leven in de vallei. Een goed moment om te genieten van het idyllische landschap: groene weides met kuddes schapen afgewisseld met landerijen tegen de imponerende achtergrond van de toppen van de Serra del Cadí.

Terwijl de ouderen daarna over de markt struinen onder begeleiding van middeleeuwse muziek, vermaken de kinderen zich met knutselopdrachten en speurtochten. Plotseling duikt op de markt een troubadour op die twee geliefdes blijkt te hebben. Een luide ruzie is het gevolg, wat vermakelijk theater oplevert. Dan is het tijd voor de gezamenlijke lunch van dorpsbewoners en bezoekers: fideuà gevolgd door ‘botifarra‘ (verse worst) met stokbrood. ’s Middags geeft een hedendaagse troubadour een concert bij de ingang van een van de grotten en zijn er lezingen over allerlei onderwerpen, zowel over de Katharen in Josa en omstreken als over thematische, middeleeuwse routes.

De dag is gratis bij te wonen, alleen voor de lunch moet worden gereserveerd en betaald via de Consell Comarcal de l’Alt Urgell in La Seu d’Urgell (aan de balie, telefonisch of via de webpagina ‘Contactar’).

Deze diashow vereist JavaScript.

Eén reactie op “Katharendag in Josa (Alt Urgell)

  1. Pingback: In de voetsporen van de Katharen | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22/01/2015 door in Vakantietips en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: