CATALONIË

In de voetsporen van de Katharen

Cadí

De wandelroute Camí dels Bons Homes volgt de vluchtroute van de Franse Katharen die in de 13e en 14e eeuw in Catalonië een veilig heenkomen zochten uit angst voor de Inquisitie. Zij bepleitten een puur en eenvoudig christendom, gebaseerd op spiritualiteit, en keerden zich tegen de autoritaire, corrupte en pronkzieke katholieke kerk van die tijd. Daarmee wekten deze ‘Bons Homes’ de toorn op van Rome die hen als ketters beschouwde en met behulp van de koning van Frankrijk en Franse edelen ging zij over tot de vervolging en de uitroeiing van  het Katharisme.

Het beginpunt van de route is het Kasteel van Montségur (Ariège, Frankrijk), het laatste bolwerk van de Katharen. Van daaruit trokken ze de Pyreneeën over en kwamen zo in Cerdanya terecht. Uiteindelijk voelden ze zich pas veilig nadat ze ook de Serra del Cadí waren overgestoken. Dit was niet alleen een natuurlijke barrière, maar in de achterliggende vallei bevonden zich ook de Catalaanse edellieden die de zaak van de Katharen steunden en zich soms zelfs tot deze geloofsleer bekeerden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de heren van El Pinós (Bagà en Gòsol) en de heren van Josa. De route eindigt bij het Santuari de Queralt boven Berga (Berguedà), terwijl een variant doorloopt tot in de Solsonès.

Voor de hedendaagse wandelaar is het traject om meerdere redenen interessant. Je loopt over paden die eeuwen geleden al door de ‘Bons Homes’ werden gebruikt, terwijl de route je door betoverende landschappen voert, zoals het Parc Natural de l’Alt Pirineu, de Serra del Cadí met zijn mythische top Pedraforca, een herkenningspunt voor de Katharen op weg naar het zuiden, en de Vall de la Llosa met dorpen als Saldes, Vallcebre, Gòsol en Josa. Onderweg kom je langs vele Middeleeuwse stadjes die een historische band hebben met het Katharisme (Montaillou, Bellver de Cerdanya, Bagà), Romaanse kerken, musea, grotten, kastelen en andere bezienswaardigheden.

De totale afstand van de route (GR 107) bedraagt zo’n 200 km, afhankelijk van de variant die je kiest. De officiële etappes van 20 – 30 km per dag kun je naar eigen inzicht aanpassen. Er is een Carnet de Ruta dat je bij bepaalde punten moet laten afstempelen om later een diploma te kunnen krijgen. Een goede voorbereiding is aan te raden, daarvoor is de website zeer nuttig. Hierop staan per etappe kaarten met detailinformatie en kunnen de tracks met beschrijving worden gedownload. Bovendien is er een lijst met horeca en accommodaties onderweg plus interessante plekken. Recepten uit de tijd van de Katharen, foto’s en video’s zijn er ook te vinden.

Hoewel de ‘Camí’ is opgezet als wandelroute, is voor veel delen fietsen (BTT) of paardrijden ook een optie. Voor wie niet de hele afstand wil afleggen, biedt de website suggesties voor kortere of gemakkelijke afstanden. Daarnaast zijn er aanbiedingen voor georganiseerde reizen, vaak met gids, waarbij onderdak en bagagevervoer is geregeld.

De beste periode is mei tot oktober, omdat de bergpaden ’s winters door sneeuw niet toegankelijk zijn. In juli en augustus worden in de Katharendorpen allerlei activiteiten georganiseerd, de ‘Jornades dels Refugis Càtars’ (zie ‘agenda’ van de website). Zo is er een toernooi te paard in Castellbò (Alt Urgell) en voert het nabijgelegen Vilamitjana een middeleeuws spektakel op, gebaseerd op Cercamón, de roman van Lluís Racionero. In Bagà is er een proeverij van gerechten uit de Kathaarse keuken en Josa viert de Katharendag. Verder zijn er in het gehele gebied concerten van oude en middeleeuwse muziek met dansen.

Onlangs is de Camí de l’Últim Càtar gelanceerd. Deze route volgt de fatale reis van Guilhem Belibasta, de laatste bekende ‘perfecte’ (priester). Hij was gevlucht naar de regio Valencia, maar werd naar Tírvia (Pallars Sobirà) gelokt, daar gevangen genomen en later ter dood veroordeeld en verbrand. De tien etappes lopen van Gòsol en Tuixén noordwaarts via La Seu d’Urgell, Castellbò en Llavorsí naar Tarascon d’Ariège. Hiervoor is gebruik gemaakt van GR’s en netwerken van bestaande paden. Al deze plaatsen zijn zeker een bezoek waard.

Foto: de Serra del Cadí vanaf La Seu d’Urgell

2 reacties op “In de voetsporen van de Katharen

  1. Pingback: Katharendag in Josa (Alt Urgell) | CATALONIË

  2. Pingback: 17 uitkijkpunten in de Berguedà | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22/01/2015 door in Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: