CATALONIË

Dorpspleintjes in Barcelona

33C45A15-4525-4040-A00E-AD113B514E1CJe vindt ze nog in Barcelona: pleintjes met een dorpssfeer, waar je rustig op een bankje of terras onder de bomen kunt zitten en kanaries hoort zingen in plaats van claxons die oorverdovend toeteren. Deze oases van rust liggen in de buitenwijken, overblijfselen van de dorpen en stadjes die aan het eind van de 19e eeuw door de metropool zijn geannexeerd, vaak onder protest van de inwoners. De essentie van het originele stratenpatroon en levensstijl van het vroegere dorp zijn vaak bewaard gebleven. Vier van deze pleintjes staan hieronder beschreven.

Plaça de la Concòrdia (Les Corts)
Het leven van het dorp Les Corts, dat werd geannexeerd in 1897, speelde zich rondom dit plein af. De kleine huizen, de oude winkels en de kerkklok die elk uur slaat, stralen een dorpssfeer uit (foto). De kerk van Mare de Déu del Remei, de beschermvrouwe van het dorp, stamt uit het midden van de 19e eeuw en heeft een eclectische bouwstijl (neoromaans, neogotisch en neoklassiek). Ga ook even naar binnen in het modernistische paleisje Can Deu. Dit werd gebouwd in 1898 in opdracht van de familie Deu Mata, een succesvolle fabrikant van wijnen en likeuren. De export van hun producten breidde zich steeds verder uit en zorgde voor veel werkgelegenheid in de omgeving. De familie streefde naar uitstekende kwaliteit, zo werd de uitdrukking ‘un banquet de Can Deu’ of ‘una festa de Can Deu’ geboren om het hoge niveau van een feestelijke gelegenheid aan te duiden. Het gebouw is gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke architectuur;  tegenwoordig is het een buurtcentrum waar goedkope menu’s zijn te krijgen in het café dat uitziet op de tuin met fontein en volière.

Plaça d’Osca (Sants)
Tussen het grote Parc de l’Espanya Industrial en de hectische ‘carrer de Sants’ en vlakbij het station ligt dit plein, goed verborgen. Het dorp Sants werd geïndustrialiseerd in de 18e eeuw, de bevolking bestond dan ook grotendeels uit arbeiders. De industrie is al lang vertrokken, maar veel gebouwen doen nog aan deze periode denken. Het plein verschilt hemelsbreed van de omliggende fabriekscomplexen. Het is een vierkant hoekje, gesloten voor het verkeer, waar alleen voorgevels van de huizen en hun balkons met bloemen te zien zijn. In de zomer geven de bars en terrassen de broodnodige schaduw. ’s Avonds zorgen de lantaarns en lampen voor een romantisch sfeer.

Placeta del Roser (Sarrià)
Om bij dit pleintje te komen ga je links van de kerk Sant Vicenç de Sarrià een smal straatje in dat ligt ingeklemd tusen modernistische gevels. In een fraai versierde muur is een nis met het beeld van Mare de Déu del Roser (O-L-V van de Heilige Rozenkrans) aangebracht. Het kleine plein biedt plaats aan een paar banken en een fontein die vroeger het dorp van water voorzag. Het dichte bladerdek van de acacia’s geeft een mysterieuze sfeer. Het dorp Sarrià, dat al gedocumenteerd werd in de 10e eeuw, was overigens het laatste dat bij Barcelona werd gevoegd (1921).

Plaça de Masadas (La Sagrera)
Dit plein met zijn hoge witte arcades in neoclassicistische stijl straalt elegantie uit. Het oogt majestueuzer dan de Plaça Reial in het centrum, omdat hier de eenheid bewaard is gebleven. Vroeger was het een naargeestige plek vanwege de vrachtwagens die hier constant in- en uitlaadden voor de markt. Nu is het in de zomer aangenaam verblijven op een van de terrassen, de galerij biedt dan bescherming tegen de felste zon. ’s Winters is het hier goed schuilen voor de wind en de kou. Elke eerste zondag van de maand wordt er een markt met antiek speelgoed gehouden, die niet alleen interessant is voor verzamelaars. Het plein met fontein heeft zelfs een eigen weblog (Spaans).

Andere mooie pleintjes zijn de Plaça Prim (Poblenou), de Plaça del Sortidor (Poble-sec) en de Plaça Eivissa (Horta). Voor wie het centrum niet uit wil, is een bezoek aan de Plaça de Sant Felip Neri zeker de moeite waard. Een kleinood in een wereldstad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15/01/2015 door in Vakantietips en getagd als , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: