CATALONIË

‘Het geluk’ (Lluís-Anton Baulenas)

1001004004987621Gelijk aan het begin van de roman Het geluk (La felicitat) (2001) van Lluís-Anton Baulenas maken we kennis met twee hoofdpersonen. De eerste is Nonnita Serrallac, ‘een jonge vrouw die er mag zijn’. Zij is een verlopen circusartieste die in arren moede een baantje in een smoezelig variététheater aan de Paral·lel heeft aangenomen. Haar act met een afgeleefde zeehond wordt ook bekeken door Deogràcies-Miquel Gambús, oftewel Demi, een steenrijke advocaat en beroepscrimineel. Zijn familie grossiert in duistere zaakjes en schuwt omkoping en dreigementen niet. Miquela, de meedogenloze mater familias, zet Demi onder druk om te laten zien dat hij haar waardige opvolger is.

De derde hoofdpersoon is de stad Barcelona rond 1900, het decor van toenemende sociale onrust. Aan de ene kant is er de welvarende haven- en handelsstad, waar je rijk kunt worden met de juiste connecties en instincten. Nieuwbouw is noodzakelijk, dus grondspeculatie en bouwactiviteiten zijn een bron van inkomsten voor handige projectontwikkelaars en investeerders. Volkswijken worden opgekocht, daarna gesloopt en vervangen door brede lanen met statige gebouwen. Aan de andere kant staan de tienduizenden mensen die zodoende dakloos worden. Verder ontploffen her en der bommen, zijn er betogingen van anarchisten en communisten, worden vakbonden opgericht en is een oorlog in Marokko in voorbereiding.

Nonnita woont in een slooppand in een verder verlaten wijk die binnenkort tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor de toekomstige Via Laietana. Ze merkt dat ze zwanger is van een spoorloos verdwenen circusartiest, maar beschouwt dat toch als een nieuw begin. Het kind moet een beter leven hebben dan zij, maar daarvoor heeft ze geld nodig. Door de ontmoeting met Demi komt een vroegere traumatische gebeurtenis waarbij hij betrokken was, weer heel dichtbij. Ze heeft nog een appeltje te schillen met deze gefortuneerde misdadiger en bedenkt een ingenieus maar riskant plan om hem geld af te troggelen. Maar dat loopt niet helemaal zoals gedacht.

Van deze plot tegen de achtergrond van een woelige stad maakt Baulenas een ode aan het oude Barcelona. Zijn uitstekende research blijkt uit de opvallend levendige beschrijvingen van de stad en de sfeer die daar aan het begin van de 20e eeuw heerste. De details zijn soms grotesk en de harde wereld van variétéartiesten wordt rauw uitvergroot.

Het boek wordt bevolkt door bijzondere secundaire personages, zoals Tomàs, Nonnita’s trouwe vriend die zij verzorgt nadat hij door een ongeluk de weg is kwijtgeraakt. Iedereen is op zoek naar geluk; voor de een betekent dit geld, voor de ander liefde, vriendschap of status. Baulenas voegt aan de vertelling een vleugje magisch realisme toe door Nonnita te bedelen met een zesde zintuig. Voortdurend komt ze doden tegen met wie ze communiceert alsof zij nog in het land der levenden verkeren. De schrijver presenteert ze dan ook als een vanzelfsprekend onderdeel van haar dagelijks doen en laten. Al met al is Het geluk een roman vol verbeeldingskracht en spanning.

Op de aantrekkelijke kaft staat een foto van Amadeu Mariné, een fotograaf van begin 20e eeuw die een specialist was in geënsceneerde foto’s. Zijn modellen waren vaak bekende culturele figuren en artiesten van de variététheaters van de Paral·lel, toen de rosse buurt. In het Arxiu Fotogràfic in Barcelona is veel van zijn werk te vinden.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Signature (2007), de vertalers zijn Pieter Lamberts en Joan Garrit. ISBN 978 90 5672 250 0.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12/12/2014 door in Boeken en getagd als , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: