CATALONIË

Osor (La Selva)

Osor

Verscholen tussen de steile, bosrijke bergen van de Guilleries ligt het dorpje Osor met amper 400 inwoners. Een bochtige weg vanuit Anglès of Sant Hilari de Sacalm leidt je erheen door de vallei die wordt omringd door de hoogste toppen van de streek, zoals Sant Benet (1.144 m) en Sant Miquel de Solterra o de les Formigues (1.204 m).

Dit landschap heeft grotendeels het wel en wee van het plaatsje bepaald. Hoewel er resten uit de brons- en ijzertijd en de Romeinse overheersing zijn gevonden, zagen de Arabieren er blijkbaar geen heil in om de diepe vallei te veroveren. Daardoor was het een ideaal toevluchtsoord voor de bewoners van de omringende vlaktes. Dezelfde verticale, dichtbeboste hellingen waren ook een uitgelezen schuilplaats voor de struikrovers die regelmatig op rooftocht gingen in het dorp en de boerderijen, zoals de beruchte Perot Rocaguinarda en Joan Sala ‘Serrallonga’ (16e-17e eeuw). Anderzijds vormden de bossen lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten voor de dorpsbewoners die leefden van de bosbouw, houtbewerking en meubelmakerij. Dit laatste ambacht wordt hier nog steeds uitgeoefend.

Rondwandeling
Door Osor is een route uitgezet over de smalle, geplaveide straatjes langs zeventien interessante punten. Meerdere huizen hebben bovendorpels uit de 17e – 19e eeuw. In Can Roure zit een fraai gotisch raam, terwijl Can Casamitjana een van de weinige gebouwen met een houten balkon is. Dit architectonische detail heeft de serie aardbevingen in de 15e eeuw overleefd, wat niet geldt voor de Pont Vell over de beek van Osor die na de schokken moest worden herbouwd.

Aan de overkant van de hoofdstraat ligt de kerk Sant Pere. Het huidige gebouw is barok na verbouwingen in de 17e en 18e eeuw met nog één romaans onderdeel. Vlak daarnaast staat de Torre de Recs met zijn bijzondere hoekstenen en de opvallende verscheidenheid aan gebruikte stenen. Van de vele bronnen is de Font del Borrell wel de bekendste, deze werd in de 18e eeuw al geroemd vanwege zijn frisse water en lommerrijke schaduw. De ‘Nínxols’, een muur met nissen langs de hoofdstraat, stamt uit eind jaren 40 en is gebouwd om verzakking van de berg te voorkomen.

Na dit rondje kun je even langs de bakkerij Can Peret, waar al bijna honderd jaar dagelijks vers brood wordt gebakken. De coca’s zijn ook niet te versmaden. Bar/restaurant Can Sidro aan de overkant is een goed adres voor een heerlijke lunch of diner, Maria maakt daar Catalaanse gerechten voor een schappelijke prijs.

Excursies
In de omgeving zijn veel excursies te maken per auto, te voet of met de mountainbike. De romaanse kerk annex klooster Santuari de la Mare de Déu del Coll torent hoog boven het dorp uit. Hier was eeuwenlang een gemeenschap van Benedictijnse monniken gehuisvest. Nu is het een klein hotel met een terras van waaraf je een schitterend uitzicht hebt over de vallei van Osor en de omliggende bergketens, de kliffen van de Collsacabra en het stuwmeer van Susqueda. Vanaf de ‘Creu de Sant Benet’, iets hoger gelegen, is het panorama zelfs spectaculair. De Ruta d’en Serrallonga leidt langs beide uitkijkpunten. De bossen en de talloze beekjes zorgen ’s zomers voor de broodnodige schaduw en koelte.

Bij de gemeente Osor horen talloze oude herenboerderijen. Vanuit het dorp kun je leuke wandelingen, ook met kinderen, maken naar La Mata en El Baier, beide ruïnes. Een ontzagwekkend groot en goed onderhouden huis (nu deels hotel en restaurant) is El Sobirà de Santa Creu (13e eeuw) met toren en een kapel, waarin antieke Valenciaanse keramieken tegels zijn te bewonderen.

Kortom, een dorp waar veel te beleven valt. Toeristen die terecht kunnen op een camping of een van de landelijke accommodaties, worden met open armen ontvangen. Het openbare zwembad is er ook helemaal klaar voor!

[Van dit artikel is een geactualiseerde versie verschenen op het vernieuwde Cataloniëblog.]

Eén reactie op “Osor (La Selva)

  1. Pingback: Landelijk logeren: Can Teixidor de Pagès, Osor (La Selva) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 09/12/2014 door in Dorpjes, Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: