CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Vedella amb bolets (Kalfsvlees met paddestoelen)

Vedella-amb-bolets-1-copia-588x588Een van de klassieke gerechten uit de Catalaanse keuken is kalfsvlees met paddestoelen. Vaak worden meerdere soorten paddestoelen gebruikt, afhankelijk van de opbrengst van de zoektocht in de bossen. Hier zullen we het meestal met gekochte exemplaren moeten doen, maar ook dan is een gemengd pakket een smakelijke optie. Het volgende recept is voor 6 personen.

Ingrediënten:
1 kg kalfsvlees (fricandeau of rollade, niet gekruid)
1 ui
1 prei
1 wortel
2 rijpe tomaten
200 gr gemengde paddestoelen
1 glas droge sherry / rode wijn
1 l vleesbouillon
zout, zwarte peper
(laurier)
bloem
olijfolie
2 teentjes knoflook
10-20 gr geroosterde amandelen
1 snee oud brood
gehakte peterselie

Het vlees in zeer dunne plakken snijden en met zout en bloem bestrooien. De plakken aanbraden in de hete olijfolie totdat ze rosé zijn. Uit de pan scheppen en apart houden.

Daarna de zeer klein gesneden ui, wortel en prei in de olie fruiten tot ze goudkleurig zijn. De schoongemaakte en fijn gesneden tomaat toevoegen samen met het glas sherry of wijn. Het geheel 10 minuten laten doorkoken. Vervolgens het vlees weer in de pan leggen en de bouillon (liefst warm) erbij gieten en alles op laag vuur 45 minuten laten sudderen.

Intussen de teentjes knoflook, de geroosterde amandelen, de snee brood (eventueel eerst even roosteren) en de gehakte peterselie in een vijzel fijnstampen of in een keukenmachine pureren. De pasta in de pan doen samen met de paddestoelen en goed roeren. Naar smaak zout en peper toevoegen en nog 10 minuten laten sudderen. Het vlees moet dan gaar zijn en bijna uit elkaar vallen. De fricandeau even laten rusten en dan serveren.

In plaats van wijn wordt ook wel brandewijn of anisette gebruikt. Que vagi de gust!

Advertenties

2 reacties op “Vedella amb bolets (Kalfsvlees met paddestoelen)

  1. Pingback: Bolets! | CATALONIË

  2. Pingback: Landelijk logeren: Cal Fuster, Serrateix (Berguedà) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 07/11/2014 door in Recepten en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied

%d bloggers liken dit: