CATALONIË

Bolets!

boletsElk jaar rond de herfst kun je in Catalonië deze uitroep horen: ‘S’ha esclatat el bosc!’ (‘Het bos is ontploft!’). Dat is het sein voor elke rechtgeaarde ‘boletaire’ om, gewapend met een rieten mand en een mes, op pad te gaan om paddestoelen te zoeken. Meestal worden de paddestoelen geplukt voor eigen consumptie of voor de verkoop aan restaurants, of gewoon voor het plezier.

Deze nationale sport kent een lange traditie en daarom beschikken veel Catalanen over een uitgebreide ervaring en kennis op dit gebied, bijvoorbeeld over welke paddestoelen je kunt eten en welke giftig zijn. Toch is de zoektocht niet zonder gevaar, want elk jaar zijn er wel berichten over verdwaalde of verongelukte speurders.

Hoewel het hele jaar door paddestoelen kunnen worden gevonden, is de herfst wel het rijkste jaargetijde. De beste omstandigheden doen zich voor als in de warmste maanden veel regen is gevallen. De vruchtbare grond van de (dennen)bossen met ondergroei doet de rest. De variëteit is groot, ook veel soorten die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen: rovelló, pinetell, llenega, ou de reig, fredolic, camagroc, trompeta de la mort, …

Enkele gebieden waar je met succes paddestoelen kunt zoeken zijn de Montseny, Cerdanya en Pallars Sobirà (Vall de Boí). Maar bovenaan de lijst staat de regio Berguedà, die bekend staat als ‘het land van de paddestoelen’. Tal van activiteiten worden georganiseerd rondom de zwammen, waarvan er hier een paar de revue passeren.

Van september tot eind van het jaar zijn er markten in meerdere plaatsen. In Guardiola de Berguedà kun je dagelijkse verse en gedroogde paddestoelen kopen. Net als in Cal Rosal, waar op zondagmorgen ook kookcursussen worden gegeven. Verder zijn overal cursussen te volgen om de eetbare exemplaren te kunnen onderscheiden van de giftige en de beste methode om ze te plukken (voorzichtig afsnijden met een mes en grond niet omwoelen) en te bewaren (koud, maar niet in de vriezer, eventueel drogen).

Veel stadjes en dorpen in de Berguedà organiseren in oktober en november een ‘Festa del Bolet’, compleet met tentoonstellingen, proeverijen, kookwedstrijden, plukkampioenschappen en braderieën (Berga, La Pobla de Lillet, Vilada, Montmajor, Castellar de n’Hug, …). Montmajor kent zelfs een ‘Museu d’art del bolet‘, waar aardewerken paddestoelen zijn te bewonderen die op het kleinste detail zijn nagemaakt.

Tijdens ‘Bergabolet‘ begin oktober wordt het centrum van Berga twee dagen lang in beslag genomen door een beurs. Hier presenteren zich hotels met arrangementen en toeristenbureaus met speciale routes en vertonen de 25 restaurants, verenigd in de ‘Cuina del Bolet del Berguedà‘, hun kunsten. Ze laten zien dat de bereiding van paddestoelen veel mogelijkheden biedt: rauw, gekookt of gebakken, in paté of ijs. Een van de meest geliefde gerechten is wel ‘vedella amb bolets‘ (kalfsvlees met paddestoelen).

Ga je niet naar de Berguedà? Niet getreurd, want een groot deel van de paddestoelen die hier wordt geoogst, is te koop op de Mercat de la Boqueria in Barcelona.

Eén reactie op “Bolets!

  1. Pingback: Vedella amb bolets (Kalfsvlees met paddestoelen) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 07/11/2014 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: