CATALONIË

Waarom Barça meer dan een club is

wapenToen voorzitter Narcís de Carreras bij zijn aantreden in 1968 zei dat Barça meer dan een club was, verwoordde hij wat eigenlijk sinds de oprichting van de voetbalclub al een feit was. Zijn uitspraak groeide uit tot het devies van de club ‘el Barça és més que un club‘ dat uitdrukking geeft aan de betrokkenheid van Futbol Club Barcelona met de maatschappij die verder gaat dan strikt sportieve activiteiten. Dit uit zich in de vier oorspronkelijke kenmerken waar de club nog steeds trots op is: Catalaans, sociaal, universeel en democratisch.

Het ontstaan van de club is te danken aan de Zwitser Hans Gamper die in 1899 een groep Zwitserse, Duitse, Engelse en plaatselijke spelers bij elkaar bracht in een voetbalclub waarin iedereen zijn zegje kon doen en de diverse bevolkingsgroepen zich thuis voelden. Gamper was dankbaar dat Catalonië hem gastvrij had ontvangen en wilde dan ook de verbondenheid met de Catalaanse identiteit onderstrepen door de club de naam en het wapen van Barcelona mee te geven.

Na tien jaar was er behoefte aan een nieuw wapen en schreef de club een ontwerpwedstrijd uit, die werd gewonnen door de speler Carles Comamala. Dit wapen, grotendeels gelijk aan het huidige, toont duidelijk het karakter van de club. Het kruis van Sant Jordi en de vier strepen van de Catalaanse vlag, de ‘senyera’, staan symbool voor Barcelona en Catalonië. De oorsprong van de kleuren blauw en karmijnrood is niet bekend; een van de theorieën is dat het de kleuren zijn van de club van Basel waar Gamper eerder speelde.

Dat Barça altijd de Catalanistische gevoelens, de eigen taal en de cultuur heeft verdedigd, kwam eens temeer tot uiting in tijden van gebrek aan politieke vrijheid. De club ondersteunde steeds de eigen regering, ook in moeilijke omstandigheden. Door deze opstelling werd FCB mateloos populair onder de bevolking, terwijl de Spaanse regering de club als het symbool van rebellie zag. Dit was voor de Spaanse autoriteiten de aanleiding voor menige represaillemaatregel tijdens het bewind van Primo de Rivera en later dat van generaal Franco. Maar de club bleef bestaan en handhaafde haar identiteit.

El Cant de Barça‘, het clublied, laat zien dat de club open staat voor iedereen: ‘tant se val d’on venim’ (‘het maakt niet uit waar wij vandaan komen’). Barça is dan ook altijd een katalysator voor het integratieproces geweest. In de jaren zestig groeide het aantal leden enorm dankzij de nieuwkomers uit Valencia, Murcia, Andalusië en Aragón. Enkele decennia later kwamen daar ook supporters uit andere werelddelen bij. Zij sloten zich aan als ‘soci’  (clublid met kies- en stemrecht), als lid van een van de vele ‘penyes’ (fanclubs die ook financiële schenkingen aan de voetbalclub doen) of als ‘culer’ (gewone fan). Deze laatste naam is ontstaan ten tijde van het eerste eigen stadion aan de ‘carrer de la Indústria’ (1909-1922). De ruimte was al gauw te klein en daarom zaten de supporters op de muur rondom het stadion. Vanaf de straat zag je alleen een rij achterwerken (in het Catalaans ‘cul’).

FCB laat eveneens het sociale gezicht zien in de samenwerking met plaatselijke instellingen, zoals de Voedselbank. Ook zijn er educatieve projecten, zoals Barçakids, en worden kunst en cultuur bevorderd. De maatschappelijke betrokkenheid van FCB beperkt zich echter niet tot Catalonië. Zo wordt een jaarlijkse donatie van 1,5 miljoen euro aan Unicef gedaan, vandaar het logo op de shirts.

Vooral tijdens de jubileumjaren wordt zichtbaar wat Barça betekent door de inzet van niet alleen de ‘gewone’ fans, maar ook van belangrijke personages. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan maakten Joan Miró en Salvador Dalí kunstwerken en schreven Joan Fuster en Pere Calders literaire bijdragen, terwijl de schilder Antoni Tàpies een poster ontwierp voor de 100ste verjaardag.

Al deze elementen zorgen ervoor dat Barça meer dan een club is, een breed gedragen vereniging die wordt gezien als synoniem aan Catalonië en daarom tot ‘icoon‘ is aangemerkt door de Generalitat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16/10/2014 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: