CATALONIË

Wandel- en fietspaden rondom het thema ‘water’

Susqueda‘Els grans camins de l’aigua’ is de naam van het netwerk van wandel- en fietsroutes dat door de regio La Selva is uitgezet. Het is een verzameling van tien verschillende routes van in totaal 325 km.  Wat ze allemaal gemeen hebben is het element ‘water’, dat is hier dan ook volop aanwezig: zee, beekjes, rivieren, stuwmeren en lagunes, maar ook watermolens, bruggen, sluizen en ijskelders.

La Selva is een langgerekt gebied dat van de Middellandse Zee, met stadjes als Tossa de Mar en Blanes, ver landinwaarts reikt tot Sant Martí Sacalm en Amer. Daardoor bieden de routes een afwisselend landschap waar nog veel natuur en cultuur te ontdekken valt. De lineaire trajecten lopen van dorp tot dorp. Onderweg kan de wandeling of fietstocht dan ook uitstekend worden aangevuld met een bezoek aan een van die dorpjes.

Soms is gebruik gemaakt van bestaande routes, zoals de ‘Via Augusta’, die het originele tracé van de Romeinse weg van Rome naar Cádiz volgt. Omdat dit voor de Romeinen een belangrijke handels- en verbindingsweg tussen steden en havens was, zochten zij steeds naar de gemakkelijkste doorgang. Het traject van Riells i Viabrea naar Riudellots de la Selva loopt daarom door een vrij vlak landschap met akkerbouw, geflankeerd door heuvels met kastelen (bv. het kasteel van Torcafelló bij Maçanet de la Selva, en het fort van Hostalric). Neem vooral de verrekijker mee, want het meer van Sils staat bekend om haar rijkdom aan flora en fauna (vooral vogels).

Andere routes zijn verbonden met historische gebeurtenissen of figuren. De ‘Ruta dels Segadors‘ loopt over het toneel van de ‘Guerra dels Segadors‘ (‘Oorlog van de Maaiers’) in de 17e eeuw. Het beginpunt van de route is Santa Coloma de Farners dat indertijd door de Spaanse troepen is geplunderd en in brand gestoken. Het traject volgt onder andere het beekje van Santa Coloma en komt langs het historische thermaalbad Orion en het meer van Camparra.

Joan Sala, de mythische struikrover van de Guilleries (nu een natuurpark), is de leidraad van de Ruta d’en Serrallonga, genoemd naar zijn schuilnaam. In dit bosrijke gebied met talloze beekjes kom je langs zijn woonhuis (Can Serrallonga), de kruispunten van paden waar hij mensen overviel, de boerderijen die als schuilplaats dienden en de plek waar hij na verraad gevangen is genomen. Het niveau staat aangegeven als erg moeilijk, maar er zitten ook zeker gemakkelijke stukken tussen.

De routes, die soms samenvallen met GR-paden, zijn geheel bewegwijzerd en in alle gemeenten staan borden met algemene informatie over het netwerk. Bovendien is er bij bezienswaardigheden of bijzondere punten extra informatie vermeld. De richtingaanwijzers bij de paden zelf geven de afstand in kilometers en de kleuren van de geschilderde markeringen aan. Als je er wilt fietsen, is een goede mountainbike aan te bevelen, hoewel je op de vlakkere stukken ook prima met een burricleta uit de voeten kunt.

Op de website (ook in het Engels) staan alle trajecten uitvoerig beschreven met een aanduiding van de lengte, de moeilijkheidsgraad, de hoogteverschillen en de soort markeringen. De routes zijn in kleinere stukken opgedeeld, zodat de afstand kan worden aangepast aan ieders mogelijkheden. De beschrijving in beide richtingen van elk traject inclusief kaart is apart te downloaden, bovendien is er een link naar Wikiloc voor de gps-track.

Foto: het stuwmeer van Susqueda langs de ‘Camí del Nord‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: