CATALONIË

Balaguer: van kampement tot regionale hoofdstad

BalaguerOnbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor Balaguer, de hoofdstad van La Noguera. Dat is jammer, want een rondwandeling door de stad laat niet alleen mooie hoekjes en gebouwen zien, maar vertelt tegelijkertijd de ontwikkeling van een Moorse nederzetting tot een bedrijvige 21e-eeuwse plaats.

De geschiedenis van Balaguer begint in de vroege 8e eeuw, toen Arabieren en Berbers bovenop de heuvel een militair kampement oprichtten tijdens hun strijd tegen de Franken. Al gauw breidde deze vestiging op de Pla de l’Almatà zich uit tot een ‘medina’, de oorspronkelijke woonkern van de huidige stad en nu een van de grootste archeologische sites van Catalonië. Opgravingen hebben het ingewikkelde stratenplan blootgelegd, een bezoek waard, ook vanwege de uitleg over maatschappij en gezin in Al-Andalus.

Nadat de Arabieren Wifried de Harige hadden verslagen, bouwden ze een eeuw later op ditzelfde strategische punt een fort. De vesting groeide uit tot een belangrijk verdedigingswerk langs de frontlinie tussen het Frankische rijk van Karel de Grote en de ‘Marca Superior’ van de Moren. In de 11e eeuw kreeg dit ‘Castell Formós‘ oftewel ‘Suda’ een dubbelfunctie: het verdedigde niet alleen de stad, maar werd ook de luxueuze residentie van de heersende vorst. Een volgende fase brak aan toen de christelijke troepen het kasteel in de 12e eeuw veroverden en de graven van Urgell hier hun zetel vestigden. Een opvolgingsstrijd twee eeuwen later met de nederlaag van de toenmalige graaf van Urgell betekende de verwoesting van de burcht. De ruïnes (links op de foto) zijn te bezichtigen en geven een indruk van de pracht en praal van weleer, zoals zalen met schilderingen uit de 14e eeuw.

Het markante gebouw op de foto is de Sant Crist. Deze kerk staat op de plaats van de vroegere moskee Aljama en een later Romaans gebedshuis. Het complex bevat onder meer een Clarissenklooster en een hotel. Onderwerp van verering door gelovigen uit de wijde omgeving is het houten beeld van Sant Crist de Balaguer. Het verhaal gaat dat dit de allereerste beeltenis van Christus is, het zou door Nikodemus zijn gemaakt. Het origineel werd in de burgeroorlog verbrand, één voet werd gered uit de vlammen en maakt nu onderdeel uit van de kopie. Vlakbij staat een tweede kerk, de gotische Santa Maria, met een imponerende achthoekige toren. Door haar forse afmetingen domineert het gebouw de gehele stad.

De muren van Arabische oorsprong groeiden met de stad mee. In 1333 toen koning Alfonso IV de Joodse gemeenschap de stad uitzette, vestigden zij zich buiten de muren aan de voet van de heuvel. Nieuwe stadsmuren langs de rivier werden opgericht. Tussen de Joodse en de christelijke wijk ontstond een lege plek die al gauw als marktplaats werd gebruikt. Deze Plaça Mercadal is het huidige zenuwcentrum van de stad, waar nog steeds elke zaterdag een uitgebreide, levendige markt is. Het grote plein met platanen is geheel omringd door een bogengalerij, waaronder je winkeltjes en bars met terrassen vindt.

De oude stad rondom de markt is een netwerk van stegen en pleintjes met een grillig patroon; het is heerlijk rondstruinen hier. In de Joodse wijk staat de VVV annex het Museu de La Noguera, waar aan de hand van archeologische vondsten, kaarten en ander beeldend materiaal de kleurrijke geschiedenis van de stad duidelijk wordt uiteengezet.

Van de diverse wandelroutes door de stad is die over de muren inclusief trappen zeker een klimmetje waard, want vanaf de heuvel heb je een geweldig uitzicht over de stad, de rivier de Segre en de vlakte van Lleida. Balaguer is een gemoedelijke plaats, waar veel te beleven valt en waar je graag nog eens terugkomt.

Eén reactie op “Balaguer: van kampement tot regionale hoofdstad

  1. Pingback: Café scene | The Photographer Smiled...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17/09/2014 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: