CATALONIË

Rom cremat (geflambeerde rum)

cremat

De bereiding van ‘rom cremat’ (‘cremat de rom’ of kortweg ‘cremat’), zoals bezongen in de habanera El meu avi, is uitgegroeid tot een ritueel tijdens of na de ‘cantades’. De organisator van het concert of het plaatselijke feest deelt het drankje dan uit aan het publiek, meestal niet in de traditionele aardewerken kopjes, maar in plastic bekertjes.

De ‘cremat’ is oorspronkelijk afkomstig uit de Costa Brava. Ook het bekendste merk rum, Bacardi, heeft een Catalaanse achtergrond. Het was namelijk Facund Bacardí i Massó, een emigrant uit Sitges, die het bedrijf in 1862 in Santiago de Cuba oprichtte. In Catalonië zelf wordt vaak Rom Pujol gebruikt, een fabriek die al sinds 1818 rum vervaardigt.

Voor de ‘rom cremat’ bestaan veel recepten en elke zeeman heeft zo zijn eigen geheime formule. In het drankje zijn de genoemde ingrediënten cruciaal, maar de hoeveelheden kunnen aan de eigen smaak worden aangepast.

Ingrediënten voor 8 personen:
rum (3 – 4 liter)
50 gram suiker (ongeveer 4 scheppen)
schil van halve citroen
pijpje kaneel
handje koffiebonen

Alle ingrediënten in een aardewerken schaal doen en aansteken: een scheutje rum op een pollepel nemen, aansteken en meteen bij de overige rum gieten, zodat de hele schaal gaat branden (de vlam kan hoog worden, dus houd je hoofd niet te dichtbij). Zo’n 10 minuten op het vuur laten staan, waardoor een deel van de alcohol verdampt. Steeds blijven roeren (de lepel kan heet worden, houd een lapje bij de hand), totdat de suiker is opgelost en alle smaken zijn ingetrokken. Als de rum tot tweederde is ingekookt of wanneer de vlam kleiner wordt, een deksel over de schaal leggen om de vlam te doven. Enkele minuten laten staan en dan serveren in aardewerken kopjes.

Ter verhoging van de feestvreugde kun je tijdens de bereiding de lichten uitdoen en een paar habanera’s zingen, al dan niet met behulp van de karaoke van ‘El Racó de les Havaneres’.

Eén reactie op “Rom cremat (geflambeerde rum)

  1. Pingback: Habanera’s | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20/08/2014 door in Recepten en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: