CATALONIË

Erop uit met de ‘burricleta’

2010_10_05_4256Een dag op pad met de burricleta, een elektrische fiets, levert veel op: ‘een ander ritme’, ‘contact met de natuur’ en ‘moeiteloos peddelen’. Dit zijn enkele voordelen van de Primera, volgens Regina Casas en Joan Sales, ondernemers uit de Lluçanès en de oprichters van Burricleta, het verhuurbedrijf van de fietsen. Deze vorm van duurzaam toerisme geeft jong en oud de mogelijkheid om door de heuvels en bergen van Catalonië te toeren zonder dat je over een ijzeren conditie moet beschikken.

Voor de elektrische fiets kun je terecht bij ‘Centres’ of ‘Punts’. De Centres zijn officiële adressen, waar je hem niet alleen kunt huren of zelfs kopen, maar waar ook informatie aanwezig is over horeca, overnachtingsmogelijkheden en activiteiten in de omgeving. Elk centrum heeft eigen routes die zo zijn ontworpen dat de accu tijdens de tocht in normale omstandigheden niet hoeft te worden opgeladen. Verspreid over Catalonië zijn er de negen steunpunten, de Punts, die ook fietsen en routes beschikbaar hebben, zoals het Hostal Estrella in Rupit of de VVV in Ripoll.

Het is handig is om ook een GPS te huren vanwege de nieuwe interactieve software die speciaal voor deze tochten is ontwikkeld, te vergelijken met een audiotour in een museum. Je hoort informatie over de natuur en cultuur die je op de route tegenkomt. Zo kom je niet alleen meer te weten over de gebouwen of de dieren die je ziet, maar ook over de geschiedenis en legendes die zich hebben afgespeeld in het landschap. De informatie is verkrijgbaar in verschillende talen.

Op de GPS zit een SOS-knop, die je kunt gebruiken bij pech onderweg. Dan verschijnt het telefoonnummer van het verhuurpunt en je exacte positie in coördinaten die je kunt doorgeven, zodat de wegenwacht hulp ter plekke kan verlenen.

De burricleta dankt zijn naam aan de ‘sàrria’, een dubbele tas van esparto, die ezels aan beide zijden dragen voor het vervoeren van aarde, hooi of mest. Zo’n tas hoort bij de vaste uitrusting, evenals een helm en een opgeladen accu. Bij de huur is een ongevallenverzekering inbegrepen. Voor de jongere deelnemers zijn er ‘miniburricletes’ of (gratis) kinderzitjes.

Behalve routes voor een halve of een hele dag, is het ook mogelijk een weekend of meerdere dagen met de ‘burricleta’ op stap te gaan. Daarvoor worden allerlei arrangementen aangeboden; een oplader wordt meegegeven. Bij een dagexcursie kun je een picknick bestellen, in het weekend bieden samenwerkende restaurants langs de route een voordelig ‘menú burricleta’ aan. Mocht je daarna tijdens de siesta een dutje willen doen, een hangmat is ook te huur.

Foto: Burricleta.com

2 reacties op “Erop uit met de ‘burricleta’

  1. jumasy
    01/07/2014

    Leuke route, maar ik zou een ouderwets kompas meenemen.

  2. Pingback: Wandel- en fietspaden rondom het thema ‘water’ | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30/06/2014 door in Vakantietips, Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: