CATALONIË

Monells (Baix Empordà)

MonellsNiet ver van het drukbezochte kasteel-museum van Salvador Dalí in Púbol ligt het middeleeuwse dorp Monells, een plek om rustig rond te struinen en een tijdje op een van de pleintjes de sfeer op je te laten inwerken. Die sfeer wordt voor een groot deel bepaald door de arcades die in het hele dorp te vinden zijn. De ‘carrer dels Arcs’ is zelfs helemaal overkoepeld.

De eerste huizen zijn rondom het kasteel gebouwd, de vroegste vermeldingen van dit fort dateren uit 922. Nu is er alleen nog een ruïne, van waaruit je een fraai uitzicht hebt over het dorp en de vlakte van de Baix Empordà. Het dorp breidde zich langzamerhand uit aan beide zijden van de rivier Rissec. Deze naam verwijst naar ‘Riu Sec’, droge rivier, want in de bedding staat vaak weinig of geen water, zeker in de zomer.

De wirwar aan pleintjes en straten laat fraai de architectonische ontwikkeling zien die het stadje in de loop der eeuwen heeft gekend. Van de Romaanse periode resten nog gedeeltes van de stadsmuren met hun torens die indertijd rondom het dorp en het kasteel stonden. In gebouwen op de Plaça de l’Oli en ramen van vroegere herenhuizen zitten gotische elementen. Tijdens de 17e en 18e eeuw werden de vestingmuren gebruikt als fundament voor nieuwe huizen en vond een herindeling in twee hoofdstraten plaats. Veel jaartallen op voorgevels verwijzen naar deze tijd.

Een van de bezienswaardigheden is de kerk van Sant Genís, die dateert uit de elfde eeuw. Het koor is nog romaans, terwijl het middenschip en de absis gotisch zijn. Zoek op het kerkhof even naar de grafzerk van ridder Arnau de Pontós, ook uit de elfde eeuw.

Maar het hart van het dorp is toch de Plaça Sant Jaume, in zijn geheel omgeven door arcaden. In de middeleeuwen vond hier een van de belangrijkste weekmarkten van de regio plaats. Dat blijkt ook uit het feit dat koning Jaume I el Conqueridor (bij ons bekend als Jacobus I van Aragón) verordonneerde dat de ‘mitgera de Monells’ de standaardmaat voor granen in het hele bisdom Girona moest worden. Met deze maat werd ook de prijs van het graan bepaald. In 1818 is hiervan op dezelfde plaats tegenover het stadhuis een reconstructie gemaakt.

Monells ligt aan de voet van het massief de Gavarres, een bosrijk en dunbevolkt gebergte. In de omgeving is het goed wandelen. Zo loopt er een route van ongeveer 3,5 uur vanuit Monells over de vlakte naar de uitlopers van de Gavarres. Het traject voert langs monumentale bomen, het dorp Sant Sadurní de l’Heura, het Romaanse kerkje Sant Joan de Salelles en het hydraulische molencomplex van Molí d’en Frigola. Vooral in de lente is het een aangename wandeling.

Je bereikt Monells via de C-66. Neem bij Corçà vlakbij La Bisbal d’Empordà de zijweg GIV-6702 die direct naar het dorp leidt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/06/2014 door in Dorpjes, Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: