CATALONIË

Kasteel van Montsonís (La Foradada, La Noguera)

kasteelDe vlag wappert op de hoogste toren van het kasteel van Montsonís ten teken dat het bolwerk bewoond is. De huidige eigenaar Carles de Montoliu, Baron van L’Albi (Les Garrigues, Lleida) en de dertigste heer van Montsonís, heeft het opengesteld voor publiek. Een mooie kans om een kijkje te nemen in de bewogen geschiedenis van dit bastion en van Catalonië.

Aan het begin van de 11e eeuw bouwden Catalaanse graven een serie kastelen van Barcelona tot de Serra del Montsec. Deze lijn bakende de grens af tussen Oud-Catalonië dat al op de Moren heroverd was, en Nieuw-Catalonië dat nog in vijandige handen was. Vanuit deze forten zetten de graven de herovering op de Moren voort en herbevolkten ze het teruggewonnen gebied met christelijke bewoners.

Voor de graven van Urgell was La Noguera een strategisch belangrijk gebied. De heuvel van Montsonís vormde een prachtige locatie om van daaruit Moorse invallen op te merken en af te slaan. Daarom verleende Ermengol II in 1024 de opdracht voor de bouw van het kasteel aan zijn vazal Arnau Mir de Tost, die het vestingwerk later aan het klooster Sant Pere d’Àger zou schenken. De strijd tegen de Moren duurde nog tot 1149, toen de stad Lleida definitief werd heroverd. Ook daarna kende het bastion weinig rust. Zo had het tijdens de ‘Guerra dels Segadors‘ (‘Oorlog van de Maaiers’) vijf aanvallen te verduren.

Een cruciaal onderdeel van het kasteel is de hoogste toren, Torre de l’Homenatge, die symbool staat voor de macht van de bezitter. De grootste vernedering van de kasteelheer was dan ook de vernietiging van deze toren. Dit overkwam de heer van Montsonís tijdens de ‘Guerra dels Remences‘, toen hij in opstand kwam tegen koning Joan II. Als straf werd later de toren gesloopt, het verschil tussen de oude en nieuwe stenen maakt dit incident heel zichtbaar. Ook was deze plek belangrijk voor de communicatie tijdens de strijd tegen de Moren. Vanuit de toren waren andere kastelen uit de linie zichtbaar en wachters hielden met elkaar contact via armbewegingen of lichtsignalen. Zo konden ze heel gedetailleerd informatie doorgeven.

De voortdurende oorlogen hebben de architectuur van het kasteel duidelijk beïnvloed. In de ruime keuken (foto), die tot voor kort in gebruik was, is een diepe stenen put met een grote watervoorraad en een reservoir voor olijfolie om te kunnen overleven in geval van een langdurig beleg. Mocht de situatie toch hopeloos worden, dan bood de geheime uitgang vanuit de wijnkelder misschien nog soelaas.

De kasteelheer had de plicht om voorbijgangers onderdak te bieden. Daarom was er een speciale kamer voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostela ingericht. De deur ging wel op slot, want het was niet de bedoeling dat de pelgrim ‘s nachts door het gebouw ging zwerven. Ook voortvluchtigen vonden een tijdelijk dak boven hun hoofd: in een kamer met raam, maar zonder deur. Voor de echte misdadigers was er de gevangenis, zij werden voorzien van ketens van 20 kg en een ijzeren ring om de nek. Deze ‘faciliteiten’ zijn nog te bekijken.

De baron en familie waren beter af. De voornaamste kamer, de ‘Sala dels Avantpassats’ (‘Kamer der Voorvaderen’), heeft fraaie gotische vensters met de originele vensterbanken. Verscheidene portretten van familieleden van de Barons de l’Albi staan uitgestald, evenals waardevolle documenten uit de 12e eeuw met vermelding van alle bezittingen. De status van de familie is af te lezen uit de weelderige draperieën rondom het bed in de slaapkamer en de hoogte van de stapel matrassen. In de kast hangt ceremoniële kleding van de ordes waartoe ook de huidige baron nog behoort. De financiering van de bouw van de kerk in de 18e eeuw gaf recht op een huiskapel, van waaruit de mis direct kon worden gevolgd.

Dit is maar een kleine greep uit de verhalen achter het leven in het kasteel van Montsonís.Op de website van het kasteel staan foto’s en video’s van het kasteel. Toegangskaarten inclusief rondleiding zijn verkrijgbaar in de winkel in het gelijknamige dorpje, waar je ook allerlei streekproducten en souvenirs kunt kopen. Kijk vooral even rond in het gehucht met het prachtige uitzicht over de groene vallei van de Segre.

4 reacties op “Kasteel van Montsonís (La Foradada, La Noguera)

 1. Pingback: In Àger herleeft de geschiedenis | CATALONIË

 2. Pingback: Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, La Noguera) | CATALONIË

 3. Miquel
  21/05/2014

  Què interessant!

 4. jumasy
  24/05/2014

  Dat die baron en zijn familie nog lekker sliepen!
  Interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20/05/2014 door in Vakantietips en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: