CATALONIË

De Ter verkennen: te voet en per kano

En caiac pel Ter al pont de VergesDe ‘Ruta del Ter’ is een wandel- en fietsroute die de rivier de Ter volgt. Deze ontspringt bij Ulldeter (Setcases) in de Pyreneeën en stroomt ruim 200 km verder bij Gola de Ter (Torroella de Montgrí-L’Estartit) uit in zee. De route, opgedeeld in meerdere etappes, is bestemd voor alle wandelaars en fietsers; voor deze laatste wordt het gebruik van een mountainbike aanbevolen.

Een aantrekkelijke variant is de combinatie van wandelen en kanovaren, zoals het traject van Verges naar Colomers (Baix Empordà), ook heel geschikt voor kinderen. Het landschap is kenmerkend voor de Empordà: land- en tuinbouw en weilanden met gevarieerde bossen van populieren, platanen, pijnbomen, steeneiken, etc., zodat zon en schaduw elkaar afwisselen. Hier en daar staan molens en herenboerderijen. De open vlakte is omgeven door bergen: de Montgrí aan de kust, Les Gavarres in het zuidoosten en de bergen van Begur met op de achtergrond de Pyreneeën. Het brede pad volgt de ‘rec del Molí’, een 17e-eeuws kanaal dat evenwijdig aan de Ter loopt en de omliggende akkers en fruitbomen bevloeit.

Het vertrekpunt is het middeleeuwse dorp Verges, een bezoekje waard: het dorpsplein met het kasteel nu gemeentehuis, de stadsmuren met de torens, de kerk Sant Julià bovenop de heuvel… De ‘Rec del Molí’ loopt hier rondom het dorp langs een deel van de oude muren. Voor Catalanen is Verges synoniem met Lluís Llach, de zanger-tekstschrijver die hier een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Als je vanuit het centrum in de richting van het kanaal wandelt, kom je bij het begin van de route, die staat aangegeven als ‘Ruta del Ter’ en is voorzien van vierkante groene bordjes met een wit golfje.

Halverwege ligt het gehucht Jafre met het ‘Santuari de la Fontsana’. Vroeger werden aan het water uit deze bron geneeskrachtige eigenschappen toegekend, nu is er een kapelletje. De route passeert een oude wasplaats en de verborgen pre-romaanse ruïne van Sant Romanç de les Arenes. De eindbestemming van de wandeling is Colomers, een klein dorp met de romaanse kerk Santa Maria en het ‘casa pairal’ can Quintana uit de 17e eeuw.

Zoek vlak na het dorp voor de kruising van C-wegen naar een Engelse dubbeldekker, daar is het kanoverhuurbedrijf Kayak del Ter waar je kunt kiezen uit kayaks en Canadese kano’s. Na een korte instructie begint de tocht stroomafwaarts onder begeleiding van het gekwetter van vogels en het kabbelende water. Het is rustig varen met af en toe een windje, erg lekker op warme dagen.

Het stuwmeer van Colomers (1975) is een onderdeel van de enorme hydraulische infrastructuur van de Ter, net als de stuw even verderop die parallel aan de rivier loopt. Deze stuw, het beginpunt van de ‘rec del Molí’, dateert uit de 19e eeuw en is gebouwd om de molen en de waterkrachtcentrale van water te voorzien; helaas staat deze in tijden zonder regen vaak droog.

Van de oude rivierbedding is enkele kilometers verder gebruik gemaakt om lagunes aan te leggen en zo is het eiland Avall ontstaan. De natuur heeft hier de ruimte gekregen en een rondwandeling is zeer aan te bevelen. Voor vogelliefhebbers is het een paradijs: kwak, bijeneter, purperreiger, blauwe reiger, enz. De tocht eindigt bij de brug ten zuiden van Verges. Bij de aanlegsteiger kun je de kano’s achterlaten en daarna teruglopen naar het dorp.

De afstand van de gehele route bedraagt 15,2 km. De foto, genomen door Kayak del Ter bij de brug van Verges, geeft een indruk van de breedte en de stroming van de rivier. Voor de kanoverhuur moeten kinderen in het bezit zijn van een zwemdiploma. In heel Catalonië geldt dat het gebruik van een eigen kano alleen is toegestaan met een vergunning van het Agència Catalana de l’Aigua.

Eén reactie op “De Ter verkennen: te voet en per kano

  1. Pingback: Het andere volkslied | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13/05/2014 door in Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: