CATALONIË

Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, La Noguera)

Monestir-1In een landschap van bossen, bergen en land- en wijnbouw is uit de verte al het Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes te zien. Het klooster, genoemd naar het nabijgelegen dorp Les Avellanes, beschikt over veel eigen grond, waar onder andere plaats is voor een park, wijngaarden en een moestuin. Het hotel (drie sterren) beschikt over 37 kamers met uitzicht. De inrichting is eenvoudig, maar alle moderne voorzieningen zijn aanwezig. In het weekend leidt een van de Broeders Maristen belangstellenden rond in het complex en vertelt smakelijk over de geschiedenis van de gebouwen.

Het klooster is gesticht in de 12e eeuw, hiervan is alleen de kloostergang met zijn fraaie ornamenten overgebleven. Boven de toegangspoort van de kerk hangen de wapens van de graven van Urgell. Zij beschermden het convent en verleenden het privileges en giften. Daardoor verzamelden de monniken aanzienlijke bezittingen in de regio. Twee eeuwen later vatte de orde het plan op een grote basiliek te bouwen. Uiteindelijk viel de kerk wat kleiner uit; de oorspronkelijke opzet en de gotische elementen zijn nog duidelijk te herkennen. In de 17e en 18e eeuw schreven diverse abten studies over Catalaanse religieuze gebouwen en groeide het klooster uit tot het centrum van de Verlichting in Catalonië.

Net als elders in Spanje kwam ook hier in 1835 abrupt een eind aan de bloei door de onteigeningen op last van Minister van Financiën Mendizábal en moesten de monniken het klooster verlaten. Blijkbaar hebben ze nog het een en ander kunnen redden, want recentelijk zijn in het buurdorp Vilanova de la Sal koffers met documenten gevonden die dateren van 1166 tot 1834. Daarna is het klooster gebruikt voor verschillende doeleinden. Sinds 1910 wonen de Broeders Maristen in het complex. Dit is een religieuze congregatie met als missie het onderwijzen van jongeren. Na een restauratie, waarbij de gebouwen zijn aangepast aan de huidige eisen, is het klooster met bijgebouwen opengesteld voor het algemene publiek. Het seminarie werd het landelijke logement. De vroegere refter is veranderd in een zitkamer met comfortabele banken en leunstoelen en de keuken functioneert nu als tv-kamer.

De kok van het restaurant ‘El Claustre’ (‘De Kloostergang’) streeft ernaar de traditionele keuken van La Noguera te vernieuwen met behoud van de eigenheid daarvan. De specialiteiten komen uit de ‘cuina de la mel’ (de keuken van de honing). Rondom het klooster en wijde omgeving, de Montsec, wordt al eeuwenlang honing gewonnen van bijen die zich tegoed doen aan rozemarijn en andere geurige planten. Het ‘Monestir’ houdt zelf ook meerdere bijenvolken en produceert zijn eigen honing. Het stergerecht ‘bacallà a la mel’ (stokvis met honing) is het gehele jaar verkrijgbaar. Behalve de honing, maken de Maristen ook hun eigen wijn en likeur, zoals ratafia. Al deze producten zijn in het winkeltje verkrijgbaar, net als diverse soorten kaas, zoete lekkernijen en bonbons, naast de gebruikelijke souvenirs.

Vanuit dit logeeradres kun je alle kanten op. Vlakbij zijn de dorpjes Os de Balaguer met kasteel en Vilanova de la Sal met zoutpannen. Interessant zijn ook de plaatsen Balaguer en Lleida in het zuiden, en het stadje Àger en de bergen van de Montsec met de spectaculaire kloof Congost de Mont-Rebei in het noorden of het kasteel van Montsonís in het oosten. De naburige stuwmeren en het omliggende berglandschap zorgen voor onvergetelijke panorama’s.

Liefhebbers van geschiedenis hoeven niet ver weg, zij kunnen hun hart ophalen in het archief van fotograaf en verzamelaar Josep M. Gavín i Barceló, dat zich in de oude timmerwerkplaats van het klooster bevindt. Volgens de Unesco is dit het het grootste privéarchief van Europa met foto’s van alle kerken en religieuze gebouwen in Catalonië, Andorra en Noord-Catalonië (Frankrijk), aangevuld met documenten, ansichtkaarten en afbeeldingen van civiele architectuur van over de hele wereld. Bovendien is er een bibliotheek met materiaal over bijzondere Catalaanse personen, zoals musici, schrijvers, schilders, etc. en verzamelingen dia’s, landkaarten, medailles en munten.

Tot slot nog een van de fraaie verhalen die de gids weet op te dissen. In 1894 werd het klooster overgedaan aan een bankier. Deze verkocht de vier sarcofagen met de stoffelijke resten van de graven van Urgell voor 15.000 ptas aan het museum The Cloisters in New York. Tenminste dat dacht hij. De rentmeester van het klooster had namelijk vlak voor het transport de stoffelijke resten onder het altaar van de kerk verborgen en dus waren de graftombes leeg. De resten werden herbegraven in de kerk van Vilanova. In 1967 werden ze teruggeplaatst in de kerk van het klooster, ditmaal in eenvoudige stenen kisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 07/05/2014 door in Landelijk logeren en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: