CATALONIË

‘De vioolbouwer van Auschwitz’ (Maria Àngels Anglada)

UnknownHet verhaal van De vioolbouwer van Auschwitz (El violí d’Auschwitz) begint in 1991, wanneer violist Climent tijdens een concert gegrepen wordt door de fluwelen tonen van een uniek klinkende viool. Hij raakt in gesprek met Regina, de violiste, die geen afstand wil doen van het instrument, maar hem wel documenten overhandigt die inzicht geven in de herkomst ervan.

Zo komt de lezer terecht in Auschwitz, en wel in een van de kleinere bijkampen. De joodse Daniel uit Krakau (Polen) heeft zijn diensten als timmerman aangeboden in een poging het vernietigingskamp te overleven. De kampcommandant Sauckel, alias het Monster, is een liefhebber van klassieke muziek. Wanneer deze verneemt dat Daniel van beroep eigenlijk vioolbouwer is, gaat hij een weddenschap aan met de kamparts Rascher. Daniel moet binnen een vastgestelde termijn een viool met een perfect geluid bouwen à la Stradivarius. Slaagt hij hierin, dan krijgt de commandant een kist Bourgogne-wijn; zo niet, dan mag de arts Daniel gebruiken voor zijn medische experimenten. De datum waarop de viool klaar moet zijn, blijft voor Daniel geheim.

Ondanks het feit dat de spanning groot is, leeft Daniel op. De trots die hij vroeger voelde bij de uitoefening van zijn beroep komt weer naar boven en geeft hem het gevoel van menselijke waardigheid enigszins terug. Net als toen gaat hij op zoek naar perfectie, maar nu met het gebrekkige materiaal dat hij ter beschikking heeft. Dat er uiteindelijk een viool is gebouwd, is voor de lezer al wel duidelijk, de manier waarop wordt langzamerhand uit de doeken gedaan.

Het boek bestaat uit acht kleine hoofdstukken, die worden voorafgegaan door een fragment uit authentieke SS-documenten, zoals een rentabiliteitsberekening van het gebruik van gevangenen in werkkampen of een overzicht van in beslag genomen kleding. Deze details over de gruwelijkheden van het kamp contrasteren sterk met de schoonheid die langzamerhand vorm krijgt in Daniel’s handen en met het feit dat zoiets fragiels als een viool de oorlog kan overleven. In dit verhaal staan het bouwproces en de overlevingsdrang van Daniel centraal. De inhumane levensomstandigheden in het kamp worden wel aangestipt, maar vinden meer op de achtergrond plaats.

Deze roman uit 1996 van Maria Àngels Anglada (1930-1999) was in Catalonië een ongekend verkoopsucces en won daar de literaire prijs Prudenci Bertrana. Inmiddels zijn de filmrechten verkocht aan regisseur Sharon von Wietersheim. Uitgeverij De Geus publiceerde eerder van dezelfde schrijfster Het dagboek van Aram (Quadern d’Aram).

Vertaler: Adri Boon
ISBN: 9789044514384

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 01/05/2014 door in Boeken en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: