CATALONIË

Empordàlia: streekproducten van hoge kwaliteit

proeverijCatalaanse olijfolie, wijn, worsten, honing, sauzen, zoete lekkernijen, … Al deze artikelen en nog veel meer zijn te koop bij de ‘agrobotiga’, landbouwwinkels die overal in Catalonië te vinden zijn.

Een voorbeeld daarvan is Empordàlia, een samenwerkingsverband van zo’n honderd wijn- en olijfboeren dat in 2005 is ontstaan na een fusie van twee coöperaties, elk met meer dan vijftig jaar ervaring. De boeren hebben de velden in eigendom en leveren hun producten aan de grote coöperatie, waarvan zij lid zijn. Deze koopt en verwerkt ze en verkoopt daarna het eindproduct. Hun gezamenlijk doel is het leveren van kwalitatief goede streekproducten voor een betaalbare prijs.

Empordàlia beschikt over vestigingen in Pau en Vilajuïga (Alt Empordà). Niet ver hier vandaan kwamen rond 600 vC de Grieken het land binnen en introduceerden in deze streek de cultuur van wijnstokken en olijfbomen. Wijn en olijfolie vormen ook nu nog de ruggengraat van de coöperatie.

In Catalonië is ‘oli de Pau’ (olijfolie uit Pau) een begrip. Het is een groengekleurde olijfolie ‘extra vierge’ met een pittige smaak. De makers beschrijven het aroma als de geur van pas gemaaid gras en fruit met een vleugje anijs en venkel. De productiewijze is een combinatie van de nieuwste technologieën en ambachtelijke verwerking, waarbij het belangrijk is dat de olijven na de oogst binnen 24 uur worden gemalen en geperst. Alleen zo worden de kwaliteit en smaak gewaarborgd. De grondstoffen zijn twee olijfsoorten die alleen in de Empordà voorkomen: ‘argudell‘ en ‘corivell’. Al die elementen zorgen ervoor dat deze olijfolie wordt beschermd met de titel D.O.P. Empordà, de officiële Beschermde Oorsprongsbenaming van de EU.

Ook voor de wijn van Empordàlia wordt een hoge kwaliteit nagestreefd, waardoor de coöperatie de benaming D.O. Empordà (Denominació d’Origen) mag gebruiken. De producenten geloven niet in wijnwedstrijden, voor hen is de consument het enige jurylid. En die kan kiezen uit een veelheid aan soorten wijn onder de naam Sinols, waarbij ook Catalaanse druiven een belangrijke rol spelen. Voor de witte wijn is dit bijvoorbeeld de ‘macabeu’, een van de weinige druivenrassen die de druifluisepidemie in de 19e eeuw heeft overleefd. Momenteel probeert de coöperatie meer oude rassen opnieuw in productie te brengen, waaronder de ‘mandó’, een traditionele variëteit uit de Empordà. Van de opbrengst van de wijnvelden van zo’n 350 ha wordt ook rosé, zoete wijn en cava gemaakt. Al deze wijnen hebben stuk voor stuk een intense smaak die lang blijft hangen.

De producten van Empordàlia worden in twee winkels in Pau en Vilajuïga verkocht. Behalve verlekkerd door de winkel lopen, kun je ook aan allerlei activiteiten deelnemen. Regelmatig zijn er rondleidingen langs de landerijen en proeverijen met een thema, zoals olijfolie (zie foto). ’s Zomers geven topkoks uit de regio workshops, waarna je de heerlijkheden kunt keuren. Wil je iets meer eten, dan kun je terecht in de restaurants. In Vilajuïga is sinds kort de glasverzameling te zien van vinoloog Emili Esteve met olie- en azijnstelletjes, olielampen, parfumflesjes en zelfs een Romeinse zuigfles.

Dus als je eens wat smakelijke souvenirs wilt meebrengen of meer wilt weten over Catalaanse wijn of olijfolie, ga dan vooral langs een ‘agrobotiga’ in de buurt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10/04/2014 door in Eten en drinken en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: