CATALONIË

In Àger herleeft de geschiedenis

ÀgerHet verhaal van het oude stadje Àger (La Noguera) aan de voet van het gebergte de Montsec is eigenlijk ook het verhaal van Catalonië. Nadat de Moorse invasie in 732 tot staan was gebracht in Poitiers (Frankrijk), heroverden de Franken al snel een deel van Catalonië (Oud-Catalonië). Zij verhieven inheemse bewoners tot graaf om Karel de Grote en zijn nazaten te vertegenwoordigen. De grens met het Moorse gebied bleef eeuwenlang op dezelfde plek: langs de rivier de Llobregat bij Barcelona tot aan de Montsec. Steeds deden de diverse graven een poging tot verdere herovering, tevergeefs.

Totdat de edelman Arnau Mir de Tost en zijn vrouw Arsenda in opdracht van het graafschap van Urgell uiteindelijk in 1047 de vallei van Àger in handen kregen. Op de heuvel met het Moorse fort vestigde het echtpaar hun hoofdkwartier om van daaruit zuidelijker gelegen gebieden (Nieuw-Catalonië) te veroveren en te koloniseren.

In Àger gingen Arnau en Arsenda voortvarend te werk. Zij bouwden een kasteel op de ruïnes van het fort en stichtten er een klooster met kerk van Sant Pere. Later zouden ze het paleis aan het klooster schenken, een van de vele giften die hun weg naar de geestelijken vonden. In de loop der eeuwen breidde het klooster zich steeds verder uit ten koste van het paleis. Daarvan is alleen nog een grote, ronde toren over, wel illustratief voor het verdedigingssysteem van het kasteel en de vallei. Aan de bloei van het klooster kwam een eind door de ontvolking van het gebied en burgeroorlogen. De bouwstijlen uit de diverse periodes zijn nog herkenbaar, al blijven er veel architectonische raadsels over. Tijdens de rondleiding vertelt de gids hier uitgebreid over.

Bovendien ommuurden de twee edellieden de nederzetting, compleet met torens en drie poorten. De straten zijn straalvormig gegroepeerd rondom het kasteel met een aantal dwarsstraten, een stratenplan dat kenmerkend is voor die tijd. De Plaça Major was het centrale punt van het dorp, waar de markt plaatsvond. Nu is hier het stadhuis gevestigd in een gebouw van eind 17e eeuw en de oude apotheek Montardit met hierachter resten van een middeleeuwse kapel.

Àger is een stadje om doorheen te dwalen en je voor te stellen hoe het hier vroeger moet zijn geweest. Een van de vele aanknopingspunten is de kerk van Sant Vicenç (11e eeuw) aan de rand van de stadsmuur met uitzicht over de vallei. Net als vroeger zijn er nog steeds moestuinen en kleine akkers. Ook is er het gemeentelijk ziekenhuis (15e eeuw), de oude paeria (het gemeentehuis), de dorpsoven (14e eeuw) en resten van een middeleeuwse olijfoliemolen.

De straat Sant Martí was de belangrijkste toegangsweg tot de stad vanuit Lleida en Balaguer. Vandaar dat er in de 12e eeuw een ziekenhuis voor pelgrims was gevestigd. Van de vele adellijke huizen is die van Gaspar de Portolà het vermelden waard. Hij was de eerste gouverneur van Californië die later de baai van San Francisco ontdekte en veroverde en San Diego en Monterey stichtte. Een gedenksteen brengt deze illustere bewoner in herinnering.

Rondom Àger zijn tal van wandelingen te maken. Langere naar de imponerende Montsec deels over restanten van de Romeinse heerweg, of kleinere door de bossen en de landerijen in de buurt, van waaruit je een prachtig zicht hebt op dit innemende stadje.

2 reacties op “In Àger herleeft de geschiedenis

  1. Pingback: Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, La Noguera) | CATALONIË

  2. Pingback: Kasteel van Montsonís (La Foradada, La Noguera) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31/03/2014 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: