CATALONIË

Wandelen over de vulkanen van La Garrotxa

CroscatAls je van Santa Pau naar Olot rijdt, kom je door het vulkanengebied van La Garrotxa. Een mooie rit, maar het landschap gaat nog meer spreken als je een van de 28 wandelroutes volgt. De paden voeren langs vele interessante plekken, waarvan er drie hieronder worden beschreven.

De Santa Margarida is een vulkaan met een ruime, ronde krater. Deze is ontstaan tijdens achtereenvolgende periodes van uitbarstingen. Eerst waren het regelmatige, kleine erupties, later kwamen door explosies magma en waterdamp vrij. Als je bovenaan de krater staat, zie je ver beneden je een kluizenaarskapelletje middenin een weide liggen. De afdaling is wat steil, maar erg de moeite waard. Eenmaal beneden kom je niet alleen onder de indruk van de afmeting van de krater, maar ook van de vulkaan zelf, fraai begroeid met steeneiken.

Als je wilt weten hoe het binnenste van een vulkaan er uit ziet, kies dan voor een traject langs El Croscat. Door jarenlange afgravingen van het vulkanische materiaal is een grote ‘taartpunt’ van de berg verdwenen. Deze economische activiteiten hebben in de jaren zeventig geleid tot maatschappelijke protesten, gesteund door wetenschappelijke instituten. Het doel was de redding van het terrein dat van groot geologisch en botanisch belang is. De acties hadden succes en in 1982 werd bij wet besloten het gebied van zo’n 13.000 ha officieel te beschermen, waarna het de statuts van nationaal park kreeg.

De hele zone rond El Croscat is aangepakt, onder meer om het toegankelijk te maken voor het publiek en de lagenstructuur van een vulkaan te laten zien (foto). Informatiepanelen geven een overzicht van de ontstaansgeschiedenis. El Croscat is waarschijnlijk de jongste vulkaan. Met zijn 160 m is het de hoogste van het Iberisch Schiereiland, de fragmenten magma liggen verspreid over een gebied van 20 km². De krater, die niet betreden mag worden, heeft de vorm van een hoefijzer.

Op een van de uitlopers van deze vulkaan ligt de ‘Fageda d’en Jordà’, een van de mooiste beukenbossen van het land. Elk seizoen heeft zijn eigen bekoring; ‘s zomers is het aangenaam in de schaduwrijke omgeving, in de herfst zijn het de kleuren en in het voorjaar de anemonen en de ranonkels onder de bomen die de aandacht trekken. De ‘Fageda‘ bestaat uit een vrij vlak terrein, onderbroken door karakteristieke heuveltjes, de zogenaamde tossols. Vlakbij bevindt zich de coöperatie La Fageda, bekend vanwege de yoghurtjes en het ijs.

In het nationale park zijn korte en langere bewegwijzerde wandelingen (30 min. tot 7 uur) uitgezet. Het zijn veelal rondwandelingen met een niet te hoge moeilijkheidsgraad, zodat deze voor kinderen ook goed te doen zijn. De start is meestal bij parkeerplaatsen, waar ook informatiepanelen zijn. Beschrijvingen van de routes zijn te vinden op de website van de ‘Parcs de Catalunya’ (met Engelse versie). Veel praktische informatie staat ook op ‘Senderisme’. ‘s Zomers worden vanuit Olot rondleidingen met gids georganiseerd door Turisme Garrotxa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: