CATALONIË

‘Els Segadors’, het Catalaanse volkslied

aucaVan strijdlied tot volkslied, dat is in een notendop de geschiedenis van ‘Els Segadors’ (‘De Maaiers’).

Om met het laatste te beginnen: in 1993 verklaarde het Parlement van Catalonië het lied bij wet tot ‘himne nacional’ en werd de officiële versie opgenomen. De drie coupletten met refrein stammen uit 1899 en zijn op papier gezet door dichter Emili Guanyavents ter gelegenheid van een wedstrijd uitgeschreven door de Unió Catalanista. Deze pressiegroep wees zijn versie als winnaar aan omdat de tekst het meest appelleerde aan het uitgangspunt van de Unió: streven naar een eigen Catalaanse staat. Een stevige polemiek was het gevolg.

Al waren de winnende drie coupletten nieuw, het lied zelf was dat zeker niet. Enige jaren daarvoor had filoloog Manuel Milà i Fontanals een langere, historische versie opgenomen in een bloemlezing van volksballades die van generatie op generatie waren overgeleverd. In dit geval ging het om een lied dat was ontstaan na de onlusten in Barcelona op 7 juni 1640. Deze dag, die later de naam ‘Corpus de Sang‘ (‘Bloederige Corpus Christi’) zou krijgen, luidde het begin in van de Guerra dels Segadors (de ‘Oorlog van de Maaiers’).

Het oproer, geleid door boeren, was een uiting van de algemene gevoelens van onvrede tegenover Spanje die al lang in Catalonië leefden wegens het wanbeleid van de graaf van Olivares, de voornaamste raadgever van koning Filips IV. De spreekwoordelijke druppel was de eis van de koning om met geld en manschappen bij te dragen aan zijn Dertigjarige Oorlog tegen Frankrijk. Spaanse troepen zouden dan worden gelegerd op Catalaans grondgebied. De weigering van enkele dorpen om deze soldaten binnen te laten werd gevolgd door represailles van Spaanse kant, zoals brandstichting en moord. Daardoor sloeg de vlam in de pan en brak in Barcelona een opstand uit, waarbij maaiers met hun sikkels zwaaiden en leuzen schreeuwden in de trant van ‘Leve Catalonië en de Catalanen’.

Vlak na deze gebeurtenissen werd een ballade geschreven die vertelde over de wandaden en rooftochten van de Spaanse troepen in Catalonië. De inhoud was bedoeld als politieke propaganda om de boeren aan te sporen de wapens op te nemen. De schrijver leende de melodie van een heel populair lied, zodat het gemakkelijk zou zijn om de nieuwe tekst te onthouden en te verspreiden. Overigens bewerkte componist Francesc Alió in 1892 deze melodie toen hij muziek bij de historische versie van ‘Els Segadors’ schreef. Dit is ook de wijs waarop het huidige, verkorte volkslied wordt gezongen.

De drie coupletten, bijna geheel gebaseerd op de viertonige toonladder, klinken majestueus en plechtig. Hierin weerklinkt dezelfde oproep aan de maaiers als in de 17e eeuw om waakzaam te zijn en de sikkels te slijpen, zodat ze niet alleen graan kunnen afsnijden, maar indien nodig ook ketenen. Het refrein is een energieke uitroep waarin de maaiers, de verdedigers van het land, succes wordt gewenst: ‘Bon cop de falç, defensors de la terra!’ De sikkel is inmiddels uitgegroeid tot het symbool van de Catalaanse opeising van een eigen staat.

Illustratie: Auca de ‘Els Segadors’ (strip)

6 reacties op “‘Els Segadors’, het Catalaanse volkslied

 1. jumasy
  19/02/2014

  Catalanen eisen nog steeds een eigen staat?

 2. margademmers
  19/02/2014

  Op het moment is er veel gaande in Catalonië over dit onderwerp. Op 9 november wordt een referendum gehouden met de vragen ‘Wilt u dat Catalonië een Staat wordt? En zo ja, onafhankelijk?’

 3. Pingback: Kasteel van Montsonís (La Foradada, La Noguera) | CATALONIË

 4. Pingback: Wandel- en fietspaden rondom het thema ‘water’ | CATALONIË

 5. Lutgart Van Dessel
  19/01/2017

  De Catalanen hebben RECHT op meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid !

 6. Pingback: Het andere volkslied | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19/02/2014 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: