CATALONIË

Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà)

IMGP0335_2In Catalonië staat Sant Jaume de Frontanyà bekend als het kleinste dorp dat een eigen gemeenteraad heeft. Momenteel wonen er 25 personen, waarvan maar de helft er permanent verblijft. Alle inwoners zijn wethouder, de burgemeester wordt bij toerbeurt aangewezen.

Dit dorp met drie straten ligt op een heuvel in een vrij geïsoleerd, dun bevolkt gebied en wordt omringd door velden met veeteelt en akkerbouw en de bosrijke bergen van de Serra del Catllaràs. 

Het gehucht wordt voor de eerste keer vermeld in documenten over de inwijding van de oude kerk Sant Jaume Vell in 905. Toen dit hoger gelegen gebouw in slechte staat kwam te verkeren, werd in de 11e eeuw een klooster in het dorp gebouwd om daar de gemeenschap van Augustijner monniken op te vangen. Deze geestelijken leerden de bewoners lezen en schrijven en het land bewerken. Bovendien introduceerden ze nieuwe producten en nieuwe technologieën. Zo steeg de levensstandaard en groeide de bevolking, in de hoogtijdagen telde het dorp 500 inwoners.

In de loop van de tijd raakte het klooster echter in verval en in de 17e eeuw werd het uiteindelijk afgebroken. Nu zijn alleen nog enkele kapitelen van de kloostergang en de kerk overgebleven. Omdat de kerk in al die jaren nooit is verbouwd, gaat het om een puur romaans monument dat je in al zijn eenvoud stil maakt. Opvallend is de rechthoekige klokkentoren die op de voorgevel is geplaatst. Het originele 18e eeuwse retabel dat het leven van Sant Jaume verbeeldt, bevindt zich in het Museu Diocesà i Comercal van Solsona. Met een projectie van dit kunstwerk achter het altaar wordt geprobeerd de oude sfeer te herscheppen. Als je de kerk wilt bezoeken, moet je de sleutel halen bij het tegenover liggende restaurant Ca l’Eloi.

Dit is een van de twee restaurants van het dorp met een kleurrijke geschiedenis, die allebei voortreffelijke, traditionele gerechten uit de Catalaanse keuken aanbieden. Het andere, Cal Marxandó, dat ook eenvoudig hotelkamers ter beschikking heeft, is meer dan twee eeuwen oud. In vroeger tijden verschafte het onderdak en maaltijden aan handelsreizigers, seizoenarbeiders die werkten in de land- of bosbouw, passanten op weg naar La Pobla de Lillet of Castellar de N’Hug, enz. Nu zijn het voornamelijk toeristen die er overnachten.

Kortom, genoeg redenen om eens naar Sant Jaume de Frontanyà te gaan.

2 reacties op “Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà)

  1. Pingback: Santuari de Falgars (Alt Berguedà) | CATALONIË

  2. Pingback: 17 uitkijkpunten in de Berguedà | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13/02/2014 door in Dorpjes en getagd als , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: