CATALONIË

Mythen en legendes

SorpeWaar komt de naam ‘Pyreneeën’ vandaan? Hoe is het meer van Banyoles ontstaan? Wat is de herkomst van de zwarte madonna van Montserrat? Op deze vragen zou je allerlei logische antwoorden kunnen geven, maar de Catalanen weten wel beter. Zij hebben een grote schat aan mythen en legendes om al deze fenomenen te verklaren.

Iedereen kent wel een paar verhalen, overgeleverd van generatie op generatie. Elke streek, stad of dorp heeft zo een heel eigen versie van gebeurtenissen die zich daar in het verleden hebben afgespeeld. Soms ligt hieraan een historisch feit ten grondslag, een voorbeeld is het verhaal van ‘De losprijs van de honderd maagden’ (Bagà). Sommige hoofdrolspelers zijn intussen nationale bekendheden, zoals de dolende graaf Arnau. Sant Jordi is zelfs uitgegroeid tot patroon van Catalonië, omdat hij meerdere Catalaanse graven heeft bijgestaan in hun strijd tegen de moren.

De ene keer zijn de helden personages van vlees en bloed. Zo dankt de regio haar vlag, de senyera, aan Guifré el Pilós, of was het toch Otger Cataló? De andere keer wordt verteld over de bovennatuurlijke bewoners van de regio: waternimfen, heksen, duivels, reuzen, kabouters, … Talloze vertellingen doen de ronde over deze ongrijpbare wezens. Dieren, zoals beren, wolven en slangen, maken het de niets vermoedende herder of boer vaak erg lastig. En vanzelfsprekend is er een belangrijke rol weggelegd voor natuurverschijnselen (sneeuw, mist, onweer) en de dood. Drama en tragedie liggen nooit ver om de hoek.

Rondom de feestdagen komen ook bijzondere verhalen naar boven, al dan niet van religieuze aard. Bij Oudjaar hoort de ‘Man met de Neuzen’ en eind januari gaat alle aandacht uit naar Sant Antoni.

Deze en andere mythen en legendes worden hier in de loop van de tijd verteld. De eerste is het verhaal van een moorse koningin in nood die een drastische beslissing neemt…

Foto: Pyreneeën bij Sorpe (Pallars Sobirà)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27/01/2014 door in Mythen en legendes en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven