CATALONIË

Prehistorische grotten in Moià (Moianès)

TollTussen Moià en Collsuspina bevindt zich een complex van vier grotten met een van de rijkste verzamelingen in Europa van resten van dieren die hier leefden tijdens de Kwartaire ijstijd (116.000 – 11.500 jaar geleden). Gezien deze vondsten moeten er meer dan dertig soorten zoogdieren hebben gewoond, zoals het nijlpaard, de neushoorn, de holenbeer, de leeuw, de hyena en de bizon.

Ook zijn er bewijzen aangetroffen van menselijke aanwezigheid in de regio tijdens het midden-Paleolithicum (100.000 – 40.000 jaar geleden). Dat blijkt uit de resten van vuur en vuurstenen en gereedschap dat daarvan is gemaakt met de Moustérientechnologie, die geassocieerd wordt met de Neanderthalers. Andere sporen wijzen op bewoning tijdens de jongste ijstijd, de kopertijd en de bronstijd.

Nadat de grotten in de vergetelheid waren geraakt, zijn ze rond 1950 weer ontdekt. De T-vormige gangen zijn 1.148 m diep; in de oostelijke tak vond men een riviertje (de ‘toll’, waaraan het stelsel zijn naam te danken heeft) met koud, kristalhelder water, dat af en toe naar boven komt. Zodra het regent, stijgt het waterniveau. In de loop der eeuwen had het stroompje veel sediment mee gevoerd. De diverse expedities hebben daardoor heel wat graafwerk moeten verrichten om de verbindingen tussen de grotten weer te herstellen. De modder bleek echter ook een grote schat te bevatten: een aanzienlijke collectie dierlijke en menselijke resten .

De verschillende lagen vormden een archief van de geschiedenis, waarin de ontwikkeling van de mens van verzamelaar tot boer is te volgen. Hun traditionele leven moet af en toe stevig op zijn kop zijn gezet door nieuwe materiaal en mensen die van elders kwamen. Dit is op te maken uit een graf met het skelet van een man, dat typerend is voor het Alpineras uit Midden-Europa. Bij hem lag een metalen gesp, ook uit die contreien.

Deze geschiedenis is in het Archeologisch Museum in Moià op een aanschouwelijke manier tot leven gewekt. Alle vondsten zijn daar zo tentoongesteld dat de diverse functies van de grot voor mens en dier en hun dagelijkse doen en laten duidelijk worden verteld. Ook de Alpineman is daar te vinden. Zo wordt de prehistorie meer dan een vage periode uit ons verre verleden.

In de grotten zijn regelmatig rondleidingen. Je loopt dan een route van zo’n twee kilometer door bijzondere spelonken en holen, waar archeologen nog steeds aan het werk zijn. Ook dat is mooi om van dichtbij te bekijken, vragen stellen wordt dan wel heel gemakkelijk.

Adressen:
Coves del Toll, Crta. N-141C, bij km 32 rechtsaf
Archeologisch Museum, c/ Rafael Casanova, 8, Moià

Eén reactie op “Prehistorische grotten in Moià (Moianès)

  1. Pingback: Landelijk logeren: Les Umbertes, Moià (El Moianès) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20/01/2014 door in Vakantietips en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: