CATALONIË

Pelgrimsroute ‘Camí de Sant Jaume’

camiEr zijn veel wegen die naar Santiago de Compostela leiden en enkele daarvan lopen door Catalonië. Nadat de Catalaanse tak van de Camino de Santiago enigszins in de vergetelheid was geraakt, is deze pelgrimsroute in 2010 weer in ere hersteld; deze vormt nu een officieel onderdeel van het netwerk van Europese routes. Het traject bedraagt in totaal 400 km en de wandelaar kan de internationale markeringen van de route volgen: een gestileerde schelp tegen een blauwe achtergrond en gele pijlen.

In Catalonië is er echter nooit sprake geweest van één vaste Camí de Sant Jaume, ook niet in de middeleeuwen tijdens de hoogtijdagen van de pelgrimsroute. Anders dan de koningen van Castilië en León, hebben de graven van Catalonië indertijd geen complete infrastructuur opgezet ten behoeve van de pelgrims. Bovendien vochten zij tot de 12e eeuw tegen de moorse overheersers, waarbij de strijdlijn zich voortdurend verplaatste. De pelgrims meden liever de onrustige gebieden en zochten steeds hun eigen weg. Ze volgden de routes die werden gebruikt door kooplieden en andere reizigers, vaak over de vroegere Romeinse heerwegen.

De pelgrims namen niet altijd de kortste of gemakkelijkste route, maar liepen bij voorkeur langs befaamde heiligdommen. Dat waren kloosters en kerken die bekend waren geworden door een wonder, of waar een beeld of relikwie werd aanbeden. Zo bezochten ze in Girona de graftombe van de Heilige Narcissus, beschermheilige van de stad; ook waren de kloosters van Montserrat, Poblet en Sant Cugat in trek. Een gevolg van deze alternatieve routes is dat in de meest afgelegen plaatsen sporen van pelgrims zijn gevonden, bijvoorbeeld in de Ermita de Sant Nazarí in het beukenbos La Grevolosa, Vall d’en Bas.

Vanwege de verschillende herkomst van de pelgrims zijn er ook meerdere startpunten. Degenen die over land over land kwamen, waren vaak afkomstig uit de regio Languedoc-Rousillon of uit het huidige Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Voordat zij de Pyreneeën overstaken, verzamelden zij zich in Perpignan. Daarna kozen ze verschillende routes de bergen over.

Een mogelijkheid was de Coll de la Perxa te nemen naar Puigcerdà, of de Coll d’Ares, de ‘Via Annia’, een Romeinse consulaire weg, naar Camprodon. Een populaire pas was de Coll de Panissars naar La Jonquera, die de Via Augusta van Rome naar Cádiz volgt. Een vierde is de Coll de Banyuls, via Sant Quirze de Colera, Peralada en Vilabertrán, waar deze variant samenkomt met de route vanaf La Jonquera. Na het eind van de Spaanse burgeroorlog in 1939 is dit pad overigens ook gebruikt door duizenden Republikeinen die  een veilig heenkomen zochten in Frankrijk, en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgekeerde richting door Joodse familie’s die vluchtten voor het nazi-regime. De laatste route oer de Pyreneeën is de kustweg over de Coll dels Belitres bij Port-bou.

Andere pelgrims kwamen over zee vanuit de landen rondom de Middellandse Zee en Afrika. Hun startpunt was Port de la Selva, waarna zij het klooster van Sant Pere de Rodes bezochten. Ook lopen er varianten vanaf  de havensteden Barcelona en Tarragona het binnenland in.

De grote lijnen van de Camí de Sant Jaume kun je zien op het kaartje hierboven. Gedetailleerdere informatie per etappe met veel foto’s is te vinden op de officiële website.

3 reacties op “Pelgrimsroute ‘Camí de Sant Jaume’

 1. costabrava1960
  05/12/2016

  Ik loop deze route nu in etappes. Ben dit jaar tot Montserrat gekomen en geniet erg van het landschap en alles wat er nog meer te beleven is. Onderweg zijn weinig voorzieningen bijv. qua overnachting en horeca. Maar evengoed een geweldige route.
  Bedankt voor schrijven van dit informatieve stukje.
  Buen Camino.

 2. costabrava1960
  05/12/2016

  Overigens kunnen jullie mijn verhaal over de wandeling over deze pelgrimsroute volgen op apramaker.wordpress

  • Marga Demmers
   06/12/2016

   Bedankt voor je reactie, Ap! Erg leuk dat je de route bent gaan wandelen. Je smakelijke verhalen heb ik met plezier gelezen en ik ben benieuwd naar het vervolg. Wandel ze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven