CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Kerstkip

kerstkip‘Per Nadal, capons, neules i torrons’  (‘Met kerst, kapoenen, wafeltjes en noga’) is een bekende Catalaanse gezegswijze die verwijst naar de traditionele lekkernijen die in Catalonië tijdens de kerstdagen worden gegeten.

Daarom volgt hier het recept van een van de gerechten die vaak op het menu staan: ‘Capó farcit de Nadal’, in deze versie: kip gevuld met pruimen en pijnboompitten.

Ingrediënten:
1 kip
1 citroen
1 ui, in stukjes gesneden
1 wortel, in stukjes gesneden
2 ongepelde teentjes knoflook
1 bouquet garni (bv. peterselie, tijm, rozemarijn, laurier)
1 glaasje cognac
1 glaasje droge sherry
1/4 liter gevogeltebouillon of fond
1 eetlepel maizena
zout
zwarte peper
olijfolie

Vulling:
2 appels, in stukjes gesneden
3 saucijsjes
300 g gedroogde pruimen
100 g gedroogde perziken
100 g gedroogde vijgen
50 g pijnboompitten

Wrijf de binnenkant van de kip in met een mengsel van citroensap, zout en gemalen zwarte peper. Vul de kip met de stukjes appel, de saucijsjes, de helft van de pruimen en de vijgen, de perziken en de pijnboompitten. Sluit de holte goed af met cocktailprikkers.
Verhit olijfolie in een braadpan of braadslee, wrijf de kip in met zout en braad deze aan in de olie. Keer de kip regelmatig, zodat hij aan alle kanten mooi bruin wordt. Leg rondom het vlees de plakjes ui, de stukjes wortel, de hele teentjes knoflook en het bouquet garni.
Plaats het geheel in het midden van een hete oven.

De bereidingstijd is ongeveer vijf kwartier. Giet tussendoor regelmatig de cognac, droge sherry en bouillon over de kip. Voeg na drie kwartier de resterende pruimen en vijgen toe. Als het vlees gaar is, de kip, kruiden, pruimen en vijgen uit de pan halen en op een schaal leggen. Maak het kookvocht aan met wat maizena. Laat alles nog enkele minuten doorkoken, maar blijf wel roeren. Schenk de saus over de kip en rangschik daaromheen de pruimen en vijgen.

Bon profit!

(Met dank aan Anna en Jan van Essen van de Casal Català dels Països Baixos)

Advertenties

Eén reactie op “Kerstkip

  1. Pingback: Caga tió! (Poep stammetje!) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13/12/2013 door in Recepten en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied