CATALONIË

Siurana (Priorat)

Siurana

De grote charme van het dorpje Siurana aan de rand van de bergketen van Prades is de ligging op de punt van een rots van 737 m hoogte. Vanaf beneden vallen de huizen nauwelijks op, omdat ze gebouwd zijn met  stenen afkomstig van de omliggende bergen , maar al klimmend komt het langzamerhand tevoorschijn. Eenmaal boven is het uitzicht over de bergen, de vallei en het stuwmeer adembenemend. Bankjes zorgen ervoor dat je er lekker lang kunt blijven hangen.

Siurana kent een rijke geschiedenis waarbij de situering van het plaatsje een grote rol heeft gespeeld. Dit was vooral het geval tijdens de Moorse bezetting die in 711 was begonnen met de invasies vanuit Noord-Afrika. Rond de elfde eeuw slaagden de opeenvolgende graven van Barcelona er langzamerhand in grondgebied op de bezetters te heroveren, zodat de Moren zich terugtrokken in fortificaties in bergachtige gebieden, en dus ook in Siurana. Zo konden ze vanuit het kasteel een groot gebied rondom de rots beheersen. Vanwege de strategische ligging was het bezit van het dorp voor beide partijen erg belangrijk. Maar het was een bijna onneembare vesting en daardoor liet de komst van de christelijke troepen lang op zich wachten. Na een slepende belegering viel het stadje uiteindelijk tussen 1153 en 1154 weer in handen van de christenen. De legende van de Moorse koningin Abd-el-Azia vertelt hierover.

In de loop van de eeuwen is Siurana nog vaak het middelpunt van vijandelijkheden geweest die hebben geleid tot vernielingen van belangrijke bouwwerken, zoals het Moorse kasteel. Hiervan is nog slechts een ruïne over. Desondanks blijft er, behalve het landschap, genoeg te genieten.

Al kuierend door het dorpje zie je al gauw dat de huizen respectvol zijn gerestaureerd, bij enkele daarvan zijn de originele middeleeuwse bogen en ramen bewaard gebleven. De oude abdij wordt momenteel opgeknapt.

De bouw van de kerk van Santa Maria moet vlak na de herovering begonnen zijn. Het bouwwerk is dus romaans en heeft een fraaie ingang, opmerkelijk genoeg aan de noordkant. Het altaarstuk dateert uit de Barok; het romaanse beeld van Mare de Déu de l’Aigua is in de jaren zeventig helaas gestolen, zodat we het nu met een kopie moeten doen. Op de bijbehorende kleine begraafplaats zijn middeleeuwse grafstenen te vinden. Ook ligt hier de schrijver Joan Sales begraven, bekend van zijn roman Ongewisse glorie.

De weg vanaf Prades bergopwaarts naar het dorp is pas in 1993 geasfalteerd. Daardoor krijgen de krap vijftig inwoners nu ‘s zomers gezelschap van veel bezoekers, die voor een dag komen of even blijven hangen in een van de hostals. De twee restaurants bieden prima streekgerechten, dus er is alle reden om eens in Siurana te gaan kijken.

2 reacties op “Siurana (Priorat)

  1. Pingback: Landelijk logeren: Mas d’en Gregori (Porrera, El Priorat) | CATALONIË

  2. Pingback: ‘De Sprong van de Moorse koningin’ (Siurana, Priorat) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 06/12/2013 door in Dorpjes en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: