CATALONIË

El Pont d’Arcalís: muziek uit de Pyreneeën

portadaAanstekelijke traditionele muziek, dat is het repertoire van de groep ‘El Pont d’Arcalís‘. De vijf muzikanten laten horen dat de sardana lang niet de enige Catalaanse dans is. De xotis, polka, paso doble, mazurka en niet te vergeten de jota maken stuk voor stuk deel uit van het culturele erfgoed. De teksten van de liederen, vaak geïnspireerd op de anti-autoritaire houding van de bergbewoners, zijn weliswaar gebaseerd op oude teksten, maar vele hiervan hebben aan actualiteit nauwelijks ingeboet.

Bij deze muziek horen traditionele instrumenten, zoals de ‘tarota‘, de ‘gralla‘, de ‘tabal‘ en de ocarina. Maar ze bespelen ook de viool, diverse soorten fluiten, gitaar, diatonische accordeon en slagwerk. De groep is overigens vernoemd naar de brug over het riviertje de Noguera Pallaresa bij het dorp Arcalís (Pallars Sobirà).

Dit jaar presenteerden het orkest alweer hun achtste cd ‘Foc al tribunal’ met dertien nummers waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Volksmuziek op z’n best. De titelsong, een anoniem gedicht uit 1931, roept op de rechtbank in brand te steken naar aanleiding van de afkeurende houding van het Spaanse Constitutionele Hof tegenover de Catalaanse statuten. Een ander lied ‘Els pressupostos’ (‘De begrotingen’) klaagt over de belastingen die maar blijven stijgen. De tarantella ‘Cançó del raier’, gebaseerd op een gedicht van Jacint Verdaguer, bezingt het leven van een houtvlotvaarder, een vroeger beroep in o.a. de Coll de Nargó (Alt Urgell) en La Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Al hun  liederen en instrumentale muziek hebben de vijf muzikanten afgelopen twintig jaar verzameld in de regio’s die bij de Catalaanse Pyreneeën horen. Ze trekken door het land op zoek naar oude volksmuziek die nog maar door een enkeling ten gehore wordt gebracht. Bejaarde inwoners van bergdorpen zingen de liederen voor ze, er worden opnames van gemaakt en later worden de muziek en de tekst met de verschillende varianten op schrift gesteld. Op deze manier willen de groepsleden de volksmuziek behouden voor latere generaties. Vooral Artur Blasco, bekend van het Accordeonmuseum in Arsèguel, spant zich hiervoor in.

Behalve het in ere herstellen van de muziek, richt ‘El Pont d’Arcalís’ zich ook op een grotere verspreiding van de traditionele dansen . Dat de passen niet meer algemeen bekend zijn, is geen probleem, want dat euvel wordt verholpen door dansmeester Pep. Tijdens de concerten die ze regelmatig in heel Catalonië geven, leert hij het publiek de rei- of parendansen aan, zodat je al snel mee kunt doen. Voor je het weet, dans je dan de jota.

Om meteen te kunnen luisteren en kijken naar de muzikanten kun je hier klikken voor een aantal video’s, op YouTube staan nog meer filmpjes. De cd’s zijn allemaal te koop via iTunes, de bijbehorende teksten zijn hier te downloaden.

Update: Intussen heeft ‘El Pont d’Arcalís’ weer een nieuwe cd uitgebracht: ‘La Seca, La Meca i les Valls d’Andorra’ met traditionele liederen uit Andorra. Cati Plana, een van de beste accordeonisten uit dit land, heeft aan de plaat haar medewerking verleend.

6 reacties op “El Pont d’Arcalís: muziek uit de Pyreneeën

 1. Eduard
  18/08/2016
  • Marga Demmers
   19/08/2016

   Je verslag van de bijeenkomst in Arsèguel heb ik gelezen, een enthousiast verhaal. Daar zou ik ook nog wel eens naar toe willen. Je hebt toen waarschijnlijk ook wel het accordeonmuseum van Artur Blasco bekeken, erg leuk.

   • Eduard
    19/08/2016

    Dat heb ik zeker bekeken. De man die er toen toezicht hield, sprak Duits.

   • Marga Demmers
    19/08/2016

    Wij werden indertijd rondgeleid door de vrouw van Blasco, kon ook leuk vertellen.

 2. Eduard
  19/08/2016

  Komende jaar ga ik inderdaad weer.

  • Marga Demmers
   19/08/2016

   Mooi vooruitzicht! Ik kan me voorstellen dat je aan zo’n festival verslingerd raakt. De muziek is erg meeslepend, erbij stil zitten kan niet en dan het enthousiasme van de andere spelers. Fraai hoe de muziek blijft leven door de jaren heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 03/10/2013 door in Muziek en getagd als , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: