CATALONIË

Museu del Modernisme Català, Barcelona

BusquetsDe voorgevel is onopvallend, dus je loopt er zo voorbij. Maar dat zou jammer zijn, want het Museu del Modernisme Català vlak achter de Passeig de Gràcia is een uitgebreid bezoek waard. Het herbergt 350 werken van de 42 meest representatieve Catalaanse modernistische kunstenaars in verschillende disciplines, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, meubilair en decoratieve kunst. De rijkdom aan vormen en de verscheidenheid aan materialen en soorten geven een goed beeld van het oeuvre van de kunstenaars en de tijd waarin de kunstwerken zijn gemaakt. Het museum met een oppervlakte van 1.000 m² is verdeeld over twee verdiepingen en is uitsluitend gewijd aan het Catalaanse modernisme.

Op de begane grond staan meubelstukken en decoratieve kunstwerken tentoongesteld. Daar valt de tegenstelling op tussen de stevige lijnen van de zitmeubels van Antoni Gaudí en de sierlijke stoelen en kasten van Joan Busquets (foto). Maar er is voor elk wat wils. Zoals de extravagante stukken van Josep Puig i Cadafalch, de rozen op de hoofdeinden van Gaspar Homar en het exclusieve kamerscherm van Francesc Vidal.

Het intiemere souterrain biedt interessante schilderijen van bekende artiesten van bijvoorbeeld Ramon Casas en Santiago Rusiñol. Er is ook een keur aan beeldhouwwerken, vooral in marmer. Zo zijn er sculpturen te zien van Eusebi Arnau, de beeldhouwer annex architect, die ook werkte aan de versiering van belangrijke gebouwen in Barcelona, met als bekendste het Palau de la Música en het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Een ander speerpunt van het museum zijn de gebrandschilderde ramen. Een fascinerend exemplaar is het glas-in-lood-raam van Joaquim Mir afkomstig uit het verdwenen huis Casa Trinxet.

Het museum is gelegen in de wijk Eixample vlakbij de universiteit. Het gebouw, zelf ook modernistisch, deed vroeger dient als textielpakhuis van de firma Fabra & Coats en is tussen 1902 en 1904 gebouwd door architect Enric Sagnier. De galerie Gothsland kocht het in de jaren tachtig aan en verbouwde het pand grondig. Zo werden de plafonds met de typische Catalaanse boogstructuur gerestaureerd en de originele vloer in ere hersteld.

De collectie modernistische kunst in dit nog jonge museum is door de antiquairs Fernando Pinós i Maria Guirao gedurende veertig jaar verzameld. Vanuit de antiekwinkel die zij vroeger hadden, ook in de Eixample, openden zij de galerie Gothsland waarbij de eerste tentoonstelling gewijd was aan het Modernisme. Daarna hebben zij zich in deze richting gespecialiseerd en richtten in 2010 uiteindelijk het Museu del Modernisme Català op. Het is dus een privé initiatief dat geheel zonder subsidies draait.

Kortom, een subtiel ingericht museum met fijnzinnige kunst dat een verplicht nummer is voor liefhebbers van het modernisme en een uitstekende introductie als je daar nog niet zo mee bekend bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/08/2013 door in Museum en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: