CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Tupí, pittige kaas uit de Pyreneeën

kaasFormatge de tupí of kortweg tupí is een smeuïge, zachte en korrelige kaas die wordt gemaakt in de regio’s Cerdanya, Alt Urgell en de Pallars. Vroeger was het in boerenfamilies in de Pyreneeën de gewoonte om restjes zachte kaas in een aardewerken pot of kruik (tupí) bij elkaar te bewaren samen met brandewijn. De pot met inhoud bleef zo enkele maanden staan en door de alcohol fermenteerde de kaas. Het resultaat was een nieuw soort kaas met een intense smaak.

Tegenwoordig wordt de tupí speciaal bereid, veelal op basis van schapenmelk, maar nog steeds met brandewijn of een ander soort sterke drank of likeur. Sommige kaasmakers voegen zout en olijfolie toe. De uitgeperste wrongel wordt samen met de alcohol in de aardewerken kruik gedaan en gedurende enkele dagen omgeroerd waarna het mengsel minimaal twee maanden met rust wordt gelaten totdat door fermentatie de gewenste substantie is bereikt. Bij Casa Roseta in Gavàs (Pallars Sobirà) kun je zien hoe het hele proces in zijn werk gaat. Jesús maakt tupí van de melk die zijn roodbruine geitenkudde dagelijks levert. Hij hoedt de dieren, maakt de kaas en zijn vrouw Rosa bewaakt het bewaarproces en houdt zich met de winkel bezig. Zeker een bezoekje waard, al was het alleen maar om de prachtige ligging van dit piepkleine dorp.

De smaak van de kaas is bijna pikant te noemen en tupí moet je dan ook in een bescheiden hoeveelheid gebruiken. Het vetgehalte is 70%, terwijl de ideale bewaartemperatuur tussen 5 en 10° C ligt. De kaas koop je gewoonlijk in het kruikje waarin deze is gemaakt (zie foto).

De  formatge de tupí kun je op verschillende manieren nuttigen:
– op een geroosterd stukje stokbrood, vergezeld van een stevige rode wijn. Als je de tupí te sterk vindt, doe er dan een beetje honing op of kweeperengelei of jam van zwarte bessen, aardbeien e.d. Houd je wel van een experiment, combineer de kaas dan met wat ansjovisfilet en zwarte of groene olijven.
– op paella of een pastagerecht
– gebruik bij een appel uit de oven deze kaas in plaats van suiker voor een bijzonder contrast
– met gegrild vlees of groente
– vinaigrette: maak een appel fijn in de vijzel, voeg een theelepel tupí toe, wat olijfolie en citroensap, appelazijn en eventueel ‘tamari’ (Japanse sojasaus) naar smaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20/08/2013 door in Eten en drinken en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied

%d bloggers liken dit: