CATALONIË

‘Pa negre’

PaDe film Pa negre (Zwart brood) begint met een heftige scène waarin we kennismaken met een van de hoofdpersonen, de jongen Andreu. Zijn gruwelijke vondst in het bos luidt een verhaal in over de lotgevallen en gevoelens van gewone mensen na de Spaanse burgeroorlog in een dorp vlakbij Vic (Osona).

Inhoud
Hoewel het geenszins een politieke film is, komt de kijker toch veel te weten over de oorlog en de standpunten van de belangrijkste partijen hierin. Dat de zaken niet zwart-wit liggen, wordt in de loop van het relaas wel duidelijk. Andreu raakt daar danig van in de war, evenals van de beklemmende sfeer in zijn dorp als gevolg van de naoorlogse spanningen tussen  winnaars en verliezers. Om te overleven maken mensen die hij vertrouwt, soms andere keuzes dan hij verwacht. Door dit soort ervaringen neemt ook hij aan het eind van het verhaal een radicale beslissing.

Deze verschillende ingrediënten maken van de film niet alleen een drama in een historische context, maar ook een spannend relaas over de oplossing van een misdrijf. Dromen en geestesverschijningen voegen daar nog een fantastisch tintje aan toe.

Donker brood
Het donkere brood is een van de vele symbolen die zijn terug te vinden in  de vertelling. Dit brood staat voor de armoede, vooral aan de zijde van de verliezers, die schrijnend afsteekt tegen de heerlijkheden die de rijkeren tot zich nemen, gadegeslagen door Andreu. De band tussen vader en zoon wordt gesymboliseerd door de vogels die zijn vader houdt; als de verstandhouding tussen hen verslechtert, hebben de dieren daar ook onder te lijden. Een andere belangrijke symbolische rol is weggelegd voor het bos bij het dorp: voor de kinderen is het een magische plek vol met gevaren en onthullingen, en bovendien vinden er enkele cruciale scènes plaats.

Wetenswaardigheden
Regisseur Agustí Villaronga schreef ook het scenario van de film, die mede is gebaseerd op de gelijknamige roman van Emili Teixidor, in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel Zwart brood. Details uit andere boeken van dezelfde schrijver werden toegevoegd aan de verhaallijn en de karakters van de personages, zoals Sic transit Gloria.

Verschillende Catalaanse steden en dorpen fungeerden als decor, zoals Mataró, Olot, Tavertet en de textielkolonie Colònia Vidal. Speciaal voor deze opnames werd de vroegere textielfabriek Can Llanes in Manlleu weer in werking gesteld. Ook werd een belangrijk deel opgenomen bij de Puig de La Balma (Mura).

De film ging in première in 2010 en heeft sindsdien veel prijzen in de wacht gesleept, zoals dertien maal een Premi Gaudí en negen Goya’s.

3 reacties op “‘Pa negre’

  1. jumasy
    09/08/2013

    Je beschrijft het boeiend zodat ik het direct wil bekijken.Knap

  2. Pingback: Wandeling langs grotwoningen | CATALONIË

  3. Pingback: CultuurPuntCat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 08/08/2013 door in Film en getagd als , , , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: