CATALONIË

Mare de Déu del Mont (Girona)

Mare-1Op de hoogste top van de Serra del Mont ligt op 1115 m. het heiligdom Mare de Déu del Mont. Een van de grootste charmes van deze plek is het grandioze panoramische uitzicht over tien regio’s van Catalonië. Op een heldere dag kun je je blik laten glijden van Cap de Creus met de Golf van Roses (Alt Empordà) via het meer van Banyoles (Pla de l’Estany) naar de silhouetten van de Puigsacalm (La Garrotxa) en de Pedraforca (Serra del Cadí). Ver beneden ligt de geel-groene mozaïek van akkers en bossen met hier en daar een dorpje.

De bouw van huidige kerkje is begonnen in de 14e eeuw en werd al snel een bedevaartsoord. Al snel werd er een ruimte ingericht om de monstrans te kunnen herbergen. Later, in de 18e eeuw, werd er een gastenverblijf aan toegevoegd.

De overlevering wil dat de monniken van plan waren een kerk te bouwen op een iets lager gelegen vlakte, vlakbij het oorspronkelijke Benedictijner klooster. Maar na de eerste dag waren de monniken hun gereedschap kwijt en vonden het boven op de berg terug. Dit fenomeen herhaalde zich keer op keer, totdat ze besloten het heiligdom dan maar op de top van de berg te bouwen.

Het veelkleurige albasten beeld van Mare de Déu del Mont, patrones van de Empordà, is gefabriceerd met materiaal uit de omgeving en stamt uit de 14e eeuw. Het verhaal wil dat een herder het beeldje in een grot vond nadat een van zijn koeien onophoudelijk kopstoten bleef geven tegen een rotsblok. Daarachter bleek een ruimte te zijn waarin de Mariafiguur stond. Nu is het beeld te vinden bij de ingang van het gastenverblijf ter verwelkoming van de bedevaartgangers. Helaas is het nu om veiligheidsredenen een kopie, het origineel staat in het Museu d’Art de Girona.

In het eenvoudige gastenverblijf kun je goed overnachten en het restaurant annex bar serveert  streekgerechten tegen een schappelijke prijs. Vanaf je tafel heb je een overweldigend uitzicht en verbaas je niet als er plotseling een parapenter voorbij het raam glijdt.

Een gedenksteen naast de gebouwen herinnert aan de honderdste verjaardag van het epische gedicht Canigó (1886), geschreven door Jacint Verdaguer, een van de belangrijkste dichters van Catalonië. Hij verbleef anderhalve maand in het heiligdom omdat hij van daaruit deze voor de Catalanen mythische berg goed kon bekijken en de rust had om verder aan het gedicht te werken. Zijn kamer is gerestaureerd en kan worden bezichtigd.

Het Santuari is via twee wegen te bereiken, raadpleeg voor meer informatie de website.

800px-Monument_Verdaguer_Mare_de_Déu_del_Mont_2

Beeld van Jacint Verdaguer op de top van Mare de Déu del Mont.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30/07/2013 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: