CATALONIË

Wandelroute rond Viladrau (Montseny)

OrenetaVia de route ‘Bronnen en bossen van Viladrau’ (‘Fonts i boscos de Viladrau’) maakt de wandelaar kennis met de noordzijde van het Parc Natural del Montseny. Sinds eeuwen is dit bosrijke gebergte een bron van inspiratie voor kunstenaars en schrijvers. Het is dan ook geen wonder dat veel plekken hieraan doen herinneren. Deze route is langs enkele van die punten uitgestippeld. Ook al heeft literatuur niet direct je belangstelling, dan is de tocht alleszins de moeite waard vanwege de idyllische plekken en grote rijkdom aan bomensoorten, terwijl het bos op warme dagen heerlijke schaduw biedt.

Het pad begint bij de Centre Cultural Europeu de la Natura in het stadje Viladrau, een informatiepunt over de Montseny en een interactief museum, gewijd aan het water en de bomen in het gebergte. Na zo’n twintig minuten wandelen door een kastanjebos kom je bij de eerste bron, de Font de l’Oreneta (zwaluw), een intieme plek omringd door populieren. Over deze bron schreef de dichter Jaume Bofill i Mates (pseudoniem Guerau de Lliost) in 1906 een gedicht dat op een steen is uitgebeiteld. Even verderop zijn de woorden te lezen van een andere dichter Josep Carner: ‘Dochter van de hemel ben ik de bron van de zwaluw. De vogel heeft mij ontdekt en een dichter heeft mij gekroond’.

Daarna leidt de route naar Mas Rosquelles, het huis uit de 13e eeuw waar Bofill ’s zomers verbleef en dat al generaties lang in het bezit van de familie is. In het begin van de 19e eeuw was dit de ontmoetingsplaats voor dichters en intellectuelen van het Noucentisme. Het plein voor het huis biedt een prachtig uitzicht over een van de vele groene valleien van de Montseny.

Fraaie huizen en bronnen met gedichten blijf je tegenkomen op deze wandeling. Bijvoorbeeld Mas Noguer, een ‘masia’ met vier monumentale bomen. Het huis Ca l’Herbolari diende tijdens de Spaanse burgeroorlog als schuilplaats voor meerdere dichters. Daar werd toen eveneens een groot deel van de historische documentatie van het Archief van de ‘Corona d’Aragó’ (‘Kroon van Aragó’) bewaard. De bronnen en beekjes zijn betoverende plekken waar de legendes van de waternimfen (‘les dones d’aigua’) hun oorsprong vonden. Schrijvers zoals Guerau de Lliost hebben deze mythologische figuren weer in hun gedichten en verhalen verwerkt.

Het vertrek- en eindpunt van de route is Viladrau, een stadje waar je beslist even moet ronddwalen. Op het knusse centrale plein is het goed toeven op een van de terrassen. Met een lengte van bijna vijf kilometer duurt de wandeling ongeveer tweeëneenhalf uur. De moeilijkheidsgraad is laag zonder al te grote stijgingen en dalingen. De route is grotendeels aangegeven. Stuur me een e-mail als je een exacte routebeschrijving wilt hebben.

Het massief van de Montseny ligt op ongeveer 40 km van Barcelona. Het totale park beslaat ruim 30 hectare en beidt, behalve lommerrijke bossen, ook veel kleine dorpjes, kastelen, romaanse kerkjes en musea. In 1978 is het gebergte door de Unesco verklaard tot Biosfeerreservaat.

Adres beginpunt: Centre Cultural Europeu de la Natura, carrer Migdia,1, Viladrau.

2 reacties op “Wandelroute rond Viladrau (Montseny)

 1. jumasy
  20/06/2013

  Idyllisch.

 2. rob van gool
  02/06/2020

  Zou ik de exacte routebeschrijving mogen hebben. Wij willen deze wandeling in Juli maken
  Groeten Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19/06/2013 door in Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: