CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Recept: fideuà

fideuaDe Catalaanse versie van paella komt oorspronkelijk uit het stadje Gandia (Valencia). Het verhaal gaat dat vissers op volle zee paella wilden maken, maar merkten dat ze geen rijst hadden. Toen hebben ze een versie met dunne, lange pasta bedacht die ze wel aan boord hadden. Thuis kun je hiervoor bijvoorbeeld spaghetti gebruiken. De fideuà wordt bij voorkeur bereid in een paellapan of anders een brede braadpan.

Er zijn verschillende varianten van het recept, maar meestal wordt het gerecht bereid met vis en/of schelpdieren. Het volgende recept bevat zeeduivel en garnalen, dit is natuurlijk aan de eigen smaak aan te passen. Een belangrijk onderdeel van de fideuà is de visbouillon. Idealiter neem je een zelfgemaakte bouillon; als je daar geen tijd voor hebt, biedt een bouillonblokje of een potje fond ook uitkomst.

Ingrediënten:
pasta (spaghetti of iets dergelijks)
400 g zeeduivel
6 grote garnalen
ui
4 rijpe tomaten
2 teentjes knoflook
paprikapoeder, pittig
0,5 l visbouillon
peterselie
saffraan
peper, zout
olijfolie

Pel eerst de ui en snij deze in plakjes; was de tomaten, verwijder de pitjes en snij ze in dobbelsteentjes. Was de garnalen en fruit ze op hoog vuur in de paellapan. Haal de garnalen er na 3 à 4 minuten uit, laat ze uitlekken en houdt ze warm.

Zet de vlam iets lager, snijd de zeeduivel in kleine stukken en bak deze lichtbruin samen met de plakjes ui. Blijf roeren. Zodra de vis kleur krijgt, wordt een handje fijngesneden peterselie toegevoegd tegelijk met de knoflook en de dobbelsteentjes tomaat. Voeg peper en zout toe en een lepeltje paprikapoeder, blijf zachtjes roeren zodat de smaken goed mengen.

Na 5 à 6 minuten gaat de pasta erbij en het geheel wordt bedekt met de hete bouillon waaraan de saffraan is toegevoegd. Breng het gerecht aan de kook en laat het 10 à 12 minuten op middelhoog vuur koken, als het nodig is moet nog wat extra bouillon worden toegevoegd. Het uiteindelijke gerecht heeft alle bouillon opgenomen en is niet vochtig meer.

Leg vlak voordat het gerecht klaar is de garnalen er bovenop. Doe het vuur uit, laat de pan nog een paar minuten staan en decoreer de fideuà voor het serveren  met een paar takjes peterselie.

Zet op tafel een schaaltje aioli neer, dat combineert goed met de fideuà. A taula! (Aan tafel!)

Advertenties

Eén reactie op “Recept: fideuà

  1. Pingback: Katharendag in Josa (Alt Urgell) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 04/06/2013 door in Recepten en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied

%d bloggers liken dit: